Als politie krijgen we steeds vaker te maken met cybercrime in diverse vormen.

Het plegen van strafbare feiten via internet heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Onderdeel hiervan zijn strafbare feiten die worden gepleegd via een ICT middel én die zijn gericht op een ICT middel (hacken, ransomware, DDos aanvallen, malware etc). Voorheen werd dit “cybercrime in enge zin” genoemd, tegenwoordig heet dit cybercrime. Andere strafbare feiten die worden gepleegd met een ICT middel maar die niet zijn gericht op een ander ICT middel worden tegenwoordig “gedigitaliseerde criminaliteit” genoemd. Cybercrime is een landelijke prioriteit voor de politie en het OM.

DDoS

Een Denial of Service (DDoS) is een aanval waarbij men probeert om een computer, netwerk of dienstverlening uit te schakelen voor de gewone gebruiker of klant. Zet men hiervoor meerdere computers in (bijvoorbeeld door middel van een botnet), dan spreken we van een Distributed Denial of Service (DDos-aanval).

Bankhelpdeskfraude

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij slachtoffers gebeld worden door zogenaamde bankmedewerkers die hen proberen te overtuigen om geld over te maken naar een ’kluisrekening’ of ’veilige rekening’, omdat hun rekening zou zijn gehackt of op een andere manier in gevaar zou zijn. In werkelijkheid maakt het slachtoffer geld over naar een rekening onder controle van de oplichters.

Phishing

Phishing (password harvesting fishing) is een verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen door middel van deceptie en imitatie onrechtmatig proberen persoonlijke gegevens van iemand te verkrijgen en/of binnen te dringen op een apparaat of account van die persoon. Er zijn verschillende vormen van phishing zoals bankphishing, betaalverzoekfraude, spear phishing, smishing en vishing.

Hulpvraagfraude

Hulpvraagfraude, ook wel Vriend-in-noodfraude, WhatsAppfraude of Whaling genoemd, is een vorm van oplichting waarbij uit naam van een bekende gevraagd wordt een spoed betaling te doen. Dit bericht ka via allerlei communicatieplatformen verzonden worden (WhatsApp werd in 2022 het meeste gebruikt). Aan de hand van verschillende overtuigingstechnieken proberen criminelen het slachtoffer te overtuigen dat een vriend, zoon of dochter een betaling moet uitvoeren.

Ransomware

Ransomware of gijzelfsoftware is een vorm van malware en wordt ingezet als chantagemiddel. Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Het woord is een samentrekking van het engelse mailicious sofware (kwaadaardige sofware, soms schadelijke sofware).

Melden kan op de volgende manieren:

Bij spoed: 112

Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Meld MIsdaad Anoniem (MMA): 0800-7000

Via de site www.politie.nl

Via email: nihat.karacan@politie.nl en ann-christien.van.der.geld@poltitie.nl

Wijkagenten Nihat Karacan en Ann-Christien van der Geld