Op vrijdag 30 juni om 19.30 uur en op 1 juli om 16.00 uur vindt er op de Vrijthof een enorm spektakel plaats. ‘Joris steekt de Draak’ is een project van een groot aantal verenigingen en instellingen, die in een unieke samenwerking dit openluchtspel hebben gerealiseerd. In het stuk is natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor de Draak. We spraken met de architect van het monster, Susan Wolters en haar assistente Hanneke de Kroon.
door Kees van Kemenade
“Wij willen wel met een stukje van de Draak op de foto, maar echt maar een heel klein stukje, want het moet allemaal een verrassing blijven.” Dat vertellen de beide bouwers, Hanneke en Susan. In ieder geval wordt het een enorm beest, dat willen ze wel kwijt, dat door zes poppenspelers in beweging wordt gebracht. Een heel werk dat veel voorbereiding nodig heeft. De angstaanjagende Draak, die angst en verderf heeft gezaaid, moet tenslotte na een heroïsch gevecht door ridder Joris op de knieën worden gebracht en dan kun je niet met een kleintje aankomen.
Geschubde huid
Hoe zijn ze bij dit project van Joris terecht gekomen? Het was in de beginfase vooral Susan, die ontwerper is. “Van echt van alles, munten tot afzuigkappen, maar een draak heb ik nooit ontworpen. Maarten Jense, van de Cultuurschool vroeg om mijn medewerking. Het leek mij een echte uitdaging. Want hoe maak je een draak? Daar is geen bouwbeschrijving voor. Dan komt er een proces van denken, experimenteren en dat leidde tot de bouw van een schaalmodel. Iedereen die het zag was enthousiast. Dan begint de materiaalkeuze. Voor de geschubde huid, en... hoe laat je deze Draak bewegen? De scharnierende gewrichten en de mensen die ervoor moeten zorgen? Hij moet kleurig zijn; welke materialen gebruik je dan? Met veel berekeningen is het tenslotte gelukt, al moet ik wel zeggen dat hij nog niet helemaal klaar is. Zal het in de praktijk precies zo werken als wij hebben bedacht? Ik verwacht het wel.”
Al van meet af aan besloot Hanneke, die zij kende van de Beekse Opera en die de kleding van het toneelstuk voor haar rekening neemt, om mee te helpen bij de bouw en bij het denkwerk dat er aan vooraf gaat. “Als inspiratiebron gebruikten wij de Chinese draken die je wel ziet bij de viering van hun Nieuwjaar. Maar precies zo konden wij het niet doen. Het was lang zoeken naar de juiste materialen. “Wij vonden eens soort foam dat kleurrijk, sterk, flexibel en licht is. Het wordt ook voor carnavalskostuums gebruikt en dat hebben wij ook hier voor de draak toegepast. Het geraamte was weer een heel andere uitdaging. Maar ook daar zijn wij uitgekomen.”
Dorpsproject
Wanneer je met de drakenbouwers praat, proef je het enthousiasme “Ja, dat is heel sterk, dat gevoel. Het komt, denken wij, doordat heel de gemeente meedoet. Gilde Sint Joris, de scholen, de Werckwinckel, de Theater- en de Dansschool, Projectkoor Joris en Fanfare De Draakstekers, en veel, heel veel, enthousiaste medewerkers. Allemaal heel gemotiveerd door het adagium: Cultuur Maak Je Samen. Dat heeft voor een enorme dynamiek gezorgd en dat zullen de mensen bij de optredens gaan merken. Het wordt een geweldig spektakel!”