Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven.
door Kees van Kemenade
Ergens aan het Klein Loo is bij een boerderij een heel stuk land van de zwarte grond ontdaan. Het wel zeer schrale witte zand is bovengekomen. Je snapt niet dat er iets wil groeien, maar de grote klaproos voelt er zich wonderwel thuis. Het is een eenjarige plant, dus volgend jaar is deze weg, maar gelukkig komen er genoeg zaadjes uit de doosvrucht in het hart van de opvallende scharlaken rode bloem. Die verspreiden zich en bezitten een enorme kiemkracht. Na jaren kunnen ze nog weer zorgen voor zo’n mooie plant. Vroeger zag je hem ook, samen met korenbloemen, in het graan. Maar daar heeft de moderne akkerbouw zo haar middeltjes voor gevonden.
De korenbloemen komen uit een grote familie, de papavers, waartoe ook de papaver somniferum, oftewel de slaapbol behoort. Al sinds de prehistorie door de mensheid gebruikt om hevige pijn te bestrijden. Het ingedroogde melksap levert opium op. Daaruit worden dan middelen als morfine en heroïne betrokken en dat zijn in essentie zeer waardevolle medicijnen. Behalve als je ze gaat misbruiken natuurlijk. Enkele eeuwen geleden werd het met alcohol vermengd tot een middel met de naam laudanum, met dezelfde toepassingen. Het zaad, maanzaad, zie je vaak op broodjes en geldt als smakelijk.
De klaproos heeft ook een Engelse naam: Poppy. In het Verenigd Koninkrijk draagt iedereen een papieren klaproos rond Wapenstilstandsdag op 11 november. Zij eren dan de gevallenen uit de strijd in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog en latere oorlogen. De bommen omwoelden de grond bij de loopgraven en de eerste bloemen die daar dan opschoten waren klaprozen met de kleur van het bloed van de gesneuvelde soldaten.