Boeddhisme (vervolg)
Het Boeddhisme werd wijd verspreid over de wereld. Aanvankelijk in India, maar al snel naar Zuid-Oost Azië, China, Japan en Mongolië. Tijdens de bezetting van Mongolië door Rusland, mochten er geen Boeddhistische diensten plaatsvinden. Nadat Mongolië in 1990 weer zelfstandig werd, vloog een kurk van de fles, en nam het boeddhisme weer in volle omvang toe. In Japan kennen we het zgn. Zen-Boeddhisme. In deze vorm van het Boeddhisme ontstond er ook poëzie. Zogenaamde Haiku gedichten. Het is poëzie in drie regels in een 5-7-5 metrum. Het zijn stuk voor stuk doordenkertjes; je moet ze wel tien keer lezen om deze te begrijpen. Heel mooi!
Ofschoon er veel vormen van Boeddhisme zijn, volgen ze allemaal de basis Soetra’s zoals door Boeddha Gautama opgesteld. De monniken reciteren (herhalen) eindeloos de Soetra’s.
Door dat eindeloos reciteren van de Soestra’s door de vroege monniken kon men, op het moment dat ze opgeschreven werden (rond het jaar 800), vrijwel precies de oorspronkelijke woorden van Boeddha Gautama noteren.
Gautama heeft altijd gezegd dat zijn woorden niet voor waar hoeven worden aangenomen. ”Onderga mijn woorden en doe er je voordeel mee....” Zijn visie heet de Dharma, hetgeen weg of waarheid betekent. Vele honderden Soetra’s heeft Gautama de wereld gegeven. Het Boeddhisme is een moeilijke levensbeschouwing, je bent er je hele leven mee bezig om het te doorgronden.
Gautama vond het lijden wat de mens deed verschrikkelijk, dat was niet nodig volgens hem. Hij formuleerde dat als volgt: Angsten in het algemeen, vermijd geweld, lijden en zorgen hebben om de spullen die je verzameld hebt (oei, als mijn wasmachine het maar blijft doen). Zorgen om ziek zijn, angst voor de dood. Bang zijn om je baan te verliezen. (Dat laatste heeft ook wel wat met je ego te maken). Compassie hebben met je medemens. Zorgen voor je medemens, zonder jezelf te verliezen (mantelzorgers). Kan ik nog wel op vakantie? Respect voor de natuur, wij zijn onderdeel van de natuur.
Zo zijn er een aantal gebeurtenissen meer, die het lijden van mensen veroorzaken. Gautama vond dat je creatief kon omgaan met tegenvallers en met het lijden in het algemeen.
De column is te kort om alle aspecten van het Boeddhisme te bespreken. Er zijn Boeddhistische verenigingen in Nederland (kijk maar via Google), die je verder kunnen helpen, als je belangstelling hebt. Er zijn ook Boeddhistische hulpverleners actief in Nederland om je te helpen bij mentale problemen.
Spreuk van de week:
Jij, jijzelf, evenzeer als wie dan ook in het hele universum, verdient jouw liefde en affectie.
(Boeddha Gautama)
Ik moest het effe kwijt....