Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, kruiden die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven.

door Kees van Kemenade

De Gooren is een van de mooiste natuurgebieden in onze gemeente. Twee beken zorgen dat het er vochtig genoeg blijft: het Spruitenstroompje en de Roodloop die er in uitstroomt. Overal langs de vele sloten bloeit in de zomer de moerasspirea met kleine roomwitte bloempjes in flinke schermachtige trossen. Hij heeft graag wat zon en dat komt goed uit, want dan lichten de bloemtrossen mooi op. De bodem waarin deze moerasplant wortelt moet niet alleen nat zijn, maar ook voedselrijk, dus bij een ven zul je ze niet snel zien groeien. De insecten weten de moerasspirea wel te vinden vanwege de nectar. Bij de juiste omstandigheden wordt hij wel manshoog, dus het is een opvallende verschijning. In het najaar, nadat de zaadjes zich verspreid hebben, sterft de plant af, maar de wortels blijven leven in de bodem. Het volgend jaar komen ze dan weer terug.

Er was een tijd dat ziekten bestreden werden met planten die je kan plukken in de natuur. Dat kan ook met moerasspirea, bij aandoeningen waarvoor je een aspirientje zou nemen, kun je thee drinken die is getrokken van gedroogde planten. Later heeft de farmaceutische industrie geleerd om die werkzame stoffen te onttrekken aan de planten, of om ze synthetisch te produceren. Maar wie wil kan nog altijd gebruik maken van de plantengeneeskunde, de moerasspirea groei hier volop en staat niet op de lijst van beschermde planten.