Voor de 19e keer organiseert Bierbrouwerij de Roos het pROOStfestival op misschien wel het meest sfeervolle plein van Brabant: de Vrijthof in Hilvarenbeek.

Door de jaren heen heeft het festival zich bewezen. Veel bierliefhebbers uit Brabant en ver daarbuiten weten ieder jaar de weg naar pROOSt te vinden. De toegang tot het festival is gratis.

De activiteiten beginnen op zondag 10 september om 14.00 uur met een optreden van de Dutch Pipes and Drums. Doedelzakken en trommels: daar hoort een speciaal festivalbier bij en dat is er! De Roos heeft gekozen voor een verrukkelijke Scottish Ale.

BLB 2023: Brabants Lekkerste Bier

Ook dit jaar organiseren de Brabantse Dagbladen de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier. Zestig brouwers hebben hun beste beentje voorgezet om deze prijs binnen te slepen.

De jury heeft vooraf drie bieren genomineerd: de Tripel van brouwerij ’t Krut uit Son, de Orchestra of Angels van brouwerij 100 Watt uit Eindhoven, en de Rascal Tripel van brouwerij de Toekomst uit Fijnaart. Rond 17.00 uur maakt juryvoorzitter Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant, bekend welk bier dit jaar de titel Brabants Lekkerste Bier mag voeren.

Muziek, bier en meer

Bier en muziek vormen samen een perfect huwelijk! Op de Vrijthof zorgen de d’Af en Toeters en De Dommelaers voor een fantastische festivalsfeer. Op de binnenplaats van de Roos maken Troubadours Peer en Luc hun opwachting met o.a. vertolkingen van Franse chansons.

Om optimaal te kunnen genieten van al het heerlijke bier is het verstandig te zorgen voor een goede ondergrond. Centraal op de Vrijthof staat de FOOD-kraam van De Roos met onder meer hamburgers en worst voor een stevig basis. Op het festivalterrein is er overigens niet alleen bier, maar ook wijn en fris te verkrijgen.

Museumkraam De Roos

De Roos is naast een bierbrouwerij ook een museum waar de geschiedenis van het bierbrouwen tot leven komt. Tijdens het pROOSt-festival kunt u op het festivalterrein de prachtige, door vrijwilligers opgeknapte Bedford bewonderen die als stand voor De Roos gebruikt wordt. Deze oude Bedford reed in vervlogen tijden door Hilvarenbeek en wijde omgeving om het heerlijke Roosbier af te leveren.

Er is verder een Geuromaat met hop- en graanpotten en hopstrengen, basis-ingrediënten nodig om een heerlijk bier te kunnen brouwen.

In de museumbrouwerij kunt u rond 15.30 uur een korte rondleiding krijgen.

Voor de kinderen is er een fotospeurtocht over de Vrijthof. Voor de volwassenen zijn er wedstrijdjes zoals bierdoppen en biervatgewichten raden.

En meer...

Op het festival vindt u naast De Roos ook kramen van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek; Imkers Hilvarenbeek; de ‘Innovatieve Brouwerij’ die tijdens het festival zelf bier brouwt; Heemkundige Kring Ioannes Goropius Becanus, Hilvarenbeek-Diessen en het Energiehuis Hilvarenbeek.

En natuurlijk de kramen van de 11 deelnemende brouwers. Dit zijn: De Bolle Brouwketel (Bladel) - Brouwerij Nicolaas (Goirle) - Brouwerij Het 58e Genot (Zundert) - Berne Abdijbier Heeswijk Dinther - Bourgogne Kruis (Oosterhout) - Budels Brouwerij (Budel) - Brouwerij Vandeoirsprong (Oirschot) - Brouwerij De Blauwe IJsbeer (Tilburg) - Baros Bier (Sprang Capelle) - Strieper Craft Beer (Valkenswaard) - Milky Road Brewery (Zeeland NB)

In de speciale pROOSpectus vindt u de bieren van de deelnemende brouwerijen terug. De pROOSpectus kunt u met een QR-code bij de kramen downloaden.

Goed-weer-verzekering

Tot slot: een mooi festival verdient mooi weer. De traditie zegt dat de Heilige Clara een speciaal lijntje naar boven heeft om goed weer af te smeken. Echter, niets voor niets. De Heilige Clara bidt harder als ze een worst als tegenprestatie krijgt. Op 22 augustus hebben vrijwilligers een worst geofferd aan het beeld van Clara onder het opzeggen van rituele gebeden. Dat moet dus goed gaan komen! Dat beeld staat trouwens aan de noordkant van de grote kerk op de Vrijthof. De noordkant is de kant van de Kapittelstraat. U kunt zelf controleren of Clara daar inderdaad staat.

(tekst Henk Benders, foto’s Jack Bertens)