Heemkundige Kring Ionannes Goropius Becanus Hilvarenbeek-Diessen is winnaar geworden van een van de stimuleringsprijzen die Brabants Heem heeft uitgeloofd in het kader van het Brabants Erfgoedweekend. De prijs, een cheque van 500 euro, is tijdens het Brabants Erfgoedweekend uitgereikt door bestuurslid Ineke Strouken van de stichting Brabants Heem. De twee andere prijzen gingen naar heemkundekring Jan uten Houte uit Etten-Leur en Heemkundekring Land van Ravenstein.

Brabants Heem heeft dit jaar voor het eerst een stimuleringsprijs in het leven geroepen voor deelnemers aan het Brabants Erfgoedweekend. Met dat weekend sluit Brabants Heem aan op de jaarlijkse Open Monumentendagen. Thema voor 2023 was Levend Erfgoed. Het zijn dagen die Brabants Heem graag wil uitbouwen tot een weekend waarin de heemkundekringen, historische verenigingen en erfgoedorganisaties zich royaal presenteren. Een weekend vol activiteiten, met de ambitie zoveel mogelijk publiek op de been te krijgen voor het erfgoed van Brabant.

Heemkundekringen/ erfgoedorganisaties zetten zich al vele jaren met andere verenigingen, organisaties of instellingen in voor (im)materieel erfgoed. Samenwerken met die andere organisaties is een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling wie in aanmerking kan komen voor de stimuleringsprijs. De inhoud van het programma speelt natuurlijk mee bij de beoordeling én hoe er zoveel mogelijk mensen bij betrokken worden.

Voortsepad in de schijnwerpers

Heemkundige Kring Ionannes Goropius Becanus Hilvarenbeek-Diessen zette de Voortsepad in Hilvarenbeek in de schijnwerpers. Met een wandeling door het straatje vanaf de Vrijthof tot de molen konden Bekenaren zich laten terugvoeren naar andere tijden. Dit deden ze met grote foto’s met uitleg over de geschiedenis van de woningen, met oude ambachten en met de openstelling van enkele woningen en tuinen.

De Voortsepad is een karakteristieke verbinding naar de Vrijthof in Hilvarenbeek. Tientallen gezinnen hebben er gewoond met even zoveel verhalen. Een levendige buurt met vroeger een grote variatie aan ambachten: sigarenmakers, schoenmakers, timmerlieden, bakkers, drogisten, kappers.

De bewoners van de Voortsepad waren er nadrukkelijk bij betrokken. Zij leverden vooraf foto’s en verhalen en stelden vragen over de geschiedenis van hun eigen huis. Na huisbezoeken zijn er twee bewonersavonden geweest. Een bijzondere vorm van samenwerking. Die was ook te zien op het pleintje, waar de erfgoedorganisaties van Hilvarenbeek, Diessen en Poppel zich presenteerden.