Het is gelukkig al heel wat jaren geleden dat de vrouw van een echtpaar aan de huisarts vertelde: “Als hij het zelf niet gaat halen dan krijgt hij het niet.” Dit ging over het eten, de brood- en de warme maaltijd. “En hij krijgt geen drinken na de boterham van vijf uur, want hij plast alles onder.”
De, inmiddels gepenisoneerde, huisarts was erg aangedaan. Hij had te doen met de man, die er met verbaasde ogen bij zat. Maar ook met zijn vrouw, die (waarschijnlijk) de zorg voor haar man met dementie niet meer kon opbrengen. Hij dacht: “Ik hoop werkelijk dat er voor mensen die zo klem komen te zitten met de zorg voor hun partner met dementie hulp wordt ingeschakeld.” Want niiet alleen de persoon met dementie heeft problemen, de geldt ook voor de partner, kinderen en kleinkinderen. Ook de omgeving heeft er mee te dealen. Dementie heb je niet alleen!
De huisarts denkt nog vaak aan de vrouw. En hoe moe ze moet zijn geweest van het zorgen voor haar man. Hij weet ook, dat er inmiddels veel veranderd is en er meer wordt gesproken over dementie. Dat er openheid is over het ziekteproces, en hulp gezocht én gevonden kan worden als het even te zwaar dreigt te worden.
Tips in de omgang
Er zijn wat simpele tips, die kunnen helpen in de omgang met iemand met dementie. We noemen er een paar:
Mensen met dementie kunnen vaak niet zelf initiatief nemen. Help ze daarbij. Geef aan wat er moet gebeuren en neem ze bij de hand. Spreek duidelijk en in korte zinnen, zoals: “Nu gaan we aan tafel. Jij mag hier zitten, ik schuif de stoel aan. Kijk dit is jouw bord.” Stel geen open vragen als: “Wat wil je op de boterham”, maar vraag “Wil je kaas of wil je jam?”. Vraag niet: “Wat heb je vanavond gegeten?”, maar vraag: “vVnd je de boterham lekker?”.
Als er problemen zijn met het vinden van het toilet, vraag dan de ergotherapeut voor tips in en om huis.
Zorg voor incontinentiemateriaal, als het niet meer lukt om het toilet te bereiken midden in de nacht. Een plasfles of extra lichtsnoer kan al heel goed helpen.
Let bij het communiceren op de juiste toon en houding van de persoon met dementie, verplaats je in het falende brein. Mensen met dementie reageren vooral op de emotie van iemand en veel minder op feitelijke informatie. Let op de gezichtsuitdrukking en spiegel die uitdrukking. Stel gerust en wees vriendelijk.
Gratis online training
Volg gratis de online training ‘goed omgaan met dementie’ op samendementievriendelijk.nl/trainingen en wordt ook dementievriendelijk.