Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, kruiden die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven.
door Kees van Kemenade
Al jarenlang voer ik een verwoed gevecht met de hop in mijn tuin. Ben ik even weg, dan dreigt hij alle struiken te overwoekeren, met zijn stengels voorzien van kleine haakjes. Tot nu toe is het min of meer gelijkspel. Eigenlijk jammer om er mee te knokken, want de wilde hop is een interessante, mooie en lekker geurende plant, die je overal aan kunt treffen, zoals op het talud van de Hakvoortseweg over de N269. Het is september en hij bloeit met lichtgroene bellen.
Je kunt de hopbellen plukken, zeker als je zelf bier wil gaan brouwen. De lekkere bittere smaak van bier komt van de toegevoegde hop. Zonder, dan was het maar een smakeloos brouwsel. Houd je van het nog bitterdere IPA, daar gaat heel veel hop in. In de streek rond de Vlaamse stad Poperinge wordt veel hop gebouwd, maar ook Bierbrouwerij De Roos heeft een mooi veld aan het Klein Loo. Verschillende hopsoorten schieten daar hoog op tussen de staken en de draden in afwachting van de oogst. Voordat deze plant hier werd geïntroduceerd gebruikte men bij het brouwproces gruit, een mengsel van allerhande kruiden, waaronder gagel. Als de hopbellen geplukt of verdroogd zijn, sterven alle bovengrondse ranken af, maar de wortels zitten ondergronds en wachten tot het tijd is om uit te schieten.
Wilde hop is een eetbare plant; hopscheuten zijn een delicatesse. Ik heb ze ooit gegeten in een restaurant in Poperinge, waar de kok mij vertelde dat dit de duurste groente was die er bestond. Nu trek ik ze in het voorjaar wel uit de grond en eet ik ze op. De smaak van deze bleke scheuten: licht bitter. Een kleine compensatie voor dit wonder van groeikracht, die floreert in de tuin, ten koste van stevigere planten die hem moeten helpen bij de weg omhoog.