Je zult het maar hebben: retinitis pigmentosa! Het is een oogaandoening waar Aline van Herk (34, geboren in Hooge Mierde), mee te maken heeft. Een jaar terug richtte ze samen met twee anderen een oogcafé op om blinden en slechtzienden midden in de samenleving kansen te blijven geven. Na het eerste jaar is het duidelijk: het oogcafé is een blijvertje en passant brengt ze, zelf moeder van twee kinderen, binnenkort een tweede kinderboek uit over Slecht Zien: Lientje Leeuw Met de Stok.
door Harrie Wenting
Elke maand komen blinden en slechtzienden een keer als lotgenoten bijeen. Ervaringen worden uitgewisseld, maar ook wordt er gewerkt aan begrip en beeldvorming.
Met een opkomst van zo’n veertig deelnemers per keer zijn de drie initiatiefnemers niet ontevreden. Aline, die daarin samen optrekt met Martien Adams en Patric Lavrijsen, probeert ook elke maand een nieuw thema aan te roeren om zo de bijeenkomst de nodige diepgang te geven.
Op donderdag 28 september is er van 10.00-13.00 uur weer een volgende bijeenkomst. Moniek Voermans & Co verzorgen er met muziek het luchtige programma en er is een lezing met een terugblik op het afgelopen jaar.
“Daarnaast kijken we ook al verder naar 14 oktober als we de Dag van de Witte Stok gaan organiseren”, blikt Aline vooruit. “We vragen dan de wethouders en raadsleden van Reusel-De Mierden om met een donkere bril, maar wel gewapend met een blindenstok, de straat op te gaan. Ze kunnen dan zelf de belemmeringen ervaren die wij ook elke dag tegenkomen.”
Bij de bijeenkomst in oktober gaat Aline ook haar tweede kinderboek presenteren. Met ‘Lientje Leeuw naar de ogendokter’ richtte ze zich vooral op peuters en kleuters om uitleg te geven over slecht zien. Met ‘Lientje Leeuw Met de Stok’ richt ze zich tot de iets oudere kinderen om meer bekendheid te geven aan blinden en slechtzienden die je op straat tegen kan komen. “We merken in onze omgeving nu al dat kinderen ermee bekend zijn”, zegt ze.
Voor deelname aan het oogcafé is aanmelden geen must, de bijeenkomsten vinden plaats in de ruimte van de Heemkunde in het gemeentehuis in Reusel.