Stichting Groei Veilig lanceert tijdens de Kinderboekenweek op woensdag 4 oktober het boekje Schildje de Schildpad. Het prentenboekje biedt een middel om onveilige thuissituaties, waaronder kindermishandeling, bespreekbaar te maken.
Nicky Schijvens, directeur van de sticting Groei Veilig over het boekje: “Het is de eerste tool die jonge kinderen van drie tot acht jaar bewust maakt van hun eigen thuissituatie. Gemiddeld komt zo’n 1 op de 20 kinderen na het lezen van het boekje met een onthulling of signaal waar verder naar gekeken moet worden of actie op ondernomen moet worden.“
De urgentie om kindermishandeling preventief aan te pakken is nog nooit zo hoog geweest. Recent onderzoek van het Jeugdeducatiefonds (2023) wijst uit dat één op de drie kinderen in een te stressvolle situatie opgroeit. Ander onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut (2023) wijst uit dat driekwart later ook gewelddadig wordt. ”Kinderen die geweld altijd als referentiekader hebben gehad, weten vaak niet beter“, legt Nicky Schijvens uit. ”Het is belangrijk dat de cirkel van geweld doorbroken wordt. Daar willen we met dit boekje een bijdrage aan leveren. Als kinderen gaan praten, kan er - indien nodig - vroegtijdig hulp worden geboden. Ook voor de ouders. Vaak komen nare situaties thuis voort uit onmacht en gaat het onbewust. Er ligt hier nog een behoorlijk taboe op. Ook dit moet doorbroken worden.“
Over het boekje
Het prentenboek is geschreven voor met name kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar en vertelt het verhaal van Schildje, een schildpadje dat thuis ingrijpende situaties meemaakt. Zijn ouders maken veel ruzie en stellen eisen waar hij niet aan kan voldoen. Via het diertje ervaren kinderen dat bepaalde thuissituaties niet normaal zijn, dat zij daarover kunnen en mogen praten en bovenal hier niet schuldig aan zijn. Nicky: ”Kinderen komen namelijk pas tot optimale ontwikkeling wanneer ze zich veilig voelen. Met het boekje willen we hun veerkracht versterken en ze leren hoe ze de basisemoties kunnen erkennen en herkennen. Maar ook wat het verschil is tussen kleine en grote geheimen en wat grenzen zijn.“
De juiste begeleiding
Dat het boekje nu pas voor iedereen op de markt komt, is niet zonder reden: ”Voorheen gaven we bij ieder boekje een persoonlijke training om ervoor te zorgen dat elk kind na een onthulling goed wordt begeleid. Dit doen we nu online, via een QR-code in het boekje worden lezers naar een pagina met adviezen en tips geleid.“ Het is voor de Stichting een belangrijke vervolgstap: ”Het is namelijk enorm belangrijk dat wanneer een kind iets over de thuissituatie vertelt, dit ook goed opgevolgd wordt. Ervaringsdeskundigen vertellen ons dat zij als kind vaak iets over hun thuissituatie wilden vertellen, maar dat er niet geluisterd werd.“
Over Groei Veilig
Stichting Groei Veilig is opgericht met de vraag waarom er bij kindermishandeling vooral voor en over jonge kinderen wordt gepraat, maar niet mét jonge kinderen. Om dat te veranderen, heeft de stichting de methodiek ‘Schildje’ ontwikkeld, dat voor en door professionals is gemaakt. Met Schildje kunnen onder andere leerkrachten en pedagogisch medewerkers preventief handelen. De laagdrempelige lesmethodes zijn afgestemd op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind.
Schildje de Schildpad is verkrijgbaar via de website www.groeiveilig.nl.