De olifant op tafel: scharrel je eigen kostje bij elkaar, dan hoef je geen toeslag aan te vragen.
Lopend en fietsend door onze mooie gemeente kun je de grote wereldproblemen wat achter je laten. Het valt op, dat het oogstseizoen in volle gang is.
Er is een rijke oogst, want het is oppassen voor de vele grote landbouwmachines en de afgeladen volle drie-assers; net iets te breed voor de weg, waar jij ook op loopt. De jonge chauffeurs zijn vaak aan het multitasken: in de ene hand het stuur en in de andere het mobiel, een oog gericht op de weg en hopelijk op jou en het andere oog op het scherm. Zich niet bewust van de grote massa van hun voertuigen en de gevolgen van een noodstop. Het advies: geef ze de ruimte en wacht tot het gevaar(te) geweken is.
De Nederlandse bevolking, dus ook politiek Den Haag maakt zich bezorgd over bestaanszekerheid. Een andere zorg dan in Israël en Palestina. Ja, hoe moet het verder als meer dan de helft van de werkende mensen in Nederland niet genoeg verdient om de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Verzekeringen, locale, provinciale, centrale en semi-overheid schrapen onafhankelijk van elkaar de burgers kaal om hun begrotingen sluitend te krijgen. De supermarkten slaan ook hun slag met trucs als krimpflatie en andere prijsverhogingen. Met toeslagen en subsidies worden wij mondjesmaat gecompenseerd. Voor grote groepen mensen is het net niet genoeg om het huishoudboekje kloppend te maken. Een toeslag aanvragen is bijna hetzelfde als fraude plegen, zodat je later alles dubbel moet terugbetalen en van de bestaanszekerheid niets meer overblijft. De effecten zijn voldoende bekend.
Zelfredzaamheid wordt nu de oplossing.
In dit seizoen is er hoop. Nu kun je veel doen om je bestaanszekerheid te vergroten door zelfredzaam te worden. Neem de fiets of trek de wandelschoenen aan. En neem een plastic tas mee. Er blijft genoeg op het land achter om de keukenvoorraad aan te vullen met uien of aardappels. Er zijn ook volop tamme kastanjes en noten. Wie er verstand van heeft, kan eetbare paddenstoelen plukken. Eekhoorntjesbrood groeit er volop.
Dit is een recept voor een lekkere soep: maak de paddo’s schoon en snijd ze in blokjes van 1,5 cm. Fruit in boter een ui en bak ze stevig door. Doe er de stukje paddo bij en een paar minuten doorbakken op een hoog vuur. Los een paar blokjes paddestoelenbouillon op, te koop in de supermarkt. Voeg de gebakken uien, paddo’s en de bouillon bij elkaar en laat het geheel 10 minuten koken. Eet smakelijk.