De Quote 500 is een bekend fenomeen: elk jaar worden de 500 rijkste Nederlanders weer op een rij gezet. Sommigen – meestal ‘oud geld’ – proberen om van de lijst af te blijven of te komen, anderen – vooral patserige types als Peter Gillis – doen juist erg veel moeite om er wel op te komen.

In vroeger tijden had je per gemeente een vergelijkbare openbare rijkenlijst. Het kiesrecht was toen gekoppeld aan het betalen van belasting en om die reden publiceerde de overheid met enige regelmaat een overzicht van de inwoners die de meeste belasting hadden afgedragen. Ton de Jong vond in de archieven van de gemeente Diessen de lijst van 24 hoogstaangeslagenen voor het jaar 1844 en publiceert erover in het binnenkort te verschijnen deel 31 van ‘Hers en geens dur Diessen’.

Bovenaan de Diessense ‘Quote 24’ staat de latere burgemeester van Diessen, Norbert van Dijck. Op nummer 4 staat Jacob Goossens uit de vermogende brouwersfamilie die lange tijd de Baarschotse brouwerij in bezit had. Jacob erfde de brouwerij/boerderij die zijn vader Adrianus in 1834 bouwde op de hoek Kerkstraat-Heuvel. Hij was getrouwd met Cornelia Elisabeth Brouwers uit Gilze; samen hadden ze vijf kinderen onder wie Antonetta Willibrorda. Zij trouwde in 1885 met Adrianus Norbertus van Roessel met wie ze in het ouderlijk huis ging wonen. Zij verbouwden hun woning Kerkstraat 7 in 1892 (de eerste steen is nog steeds zichtbaar in de voorgevel) en gingen daar een manufacturenhandel beginnen. (meer over de families Goossens en Van Roessel kunt u lezen in het hoofdstuk ‘Van ellen schortenbont en een halve liter bronolie’ door Hans Schoenmaker in ‘Hers en geens dur Diessen’ deel 5, 1997). Een andere zoon van Jacob Goossens was Augustinus. Hij werd priester en werkte onder meer in Haaren, Tilburg en Meerveldhoven.

Foto 1172

Op deze foto zien we vier geestelijken in bijzondere poses. Het ‘Rijke Roomsche Leven’ straalt ervan af! De geestelijke op de voorgrond met tijdschrift/krant in zijn hand is Augustinus Goossens. Zijn vader stond in 1844 op nummer 4 van de lijst van rijkste Diessenaren.

Hers en Geens 31

De naam Goossens is uit Diessen verdwenen maar diverse andere families uit de rijkenlijst van 1844 hebben nog wel nakomelingen. Bent u benieuwd naar de volledige ’Quote 24’? Deel 31 van ‘Hers en geens dur Diessen’ verschijnt op 19 november en is daarna onder meer te bestellen via www.erfgoeddiessen.nl/shop.

Reacties

Reageren op deze rubriek kan via info@erfgoeddiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 013 – 504 2413. Wilt u meer weten over onze stichting, b.v. hoe u Vriend kunt worden? Kijk dan op www.erfgoeddiessen.nl.