Burgemeester en wethouders doen voorstellen, maar de gemeenteraad wikt, weegt en neemt uiteindelijk de beslissingen. Maar hoe weten de raadsleden nou wat er leeft onder de Bekenaren? Of er problemen zijn die dringend aangepakt dienen te worden? Dan heb je een soort voelhoorns in de samenleving nodig. De Participatieraad zorgt daarvoor. Verplicht gesteld door de overheid en bestaand uit maximaal twaalf leden kunnen zij door iedereen benaderd worden, persoonlijk of als groep om met voorstellen te komen aan het bestuur. Een gesprek over de Participatieraad met de voorzitter Leon Bertens.

door Kees van Kemenade

“Nee, beslissingen kunnen wij niet nemen. Alleen maar adviezen geven, niet alleen als wethouders en raadsleden er om vragen, maar óók ongevraagd.” Voorzitter Leon Bertens is duidelijk overtuigd van het belang van de Participatieraad. “Je moet het woord participatie zien als deelname van de Beekse bevolking aan het bestuur. Wat leeft er eigenlijk? Wat wil men, op alle mogelijke terreinen wat betreft de mensen hier?” Om daar achter te komen onderhoudt men contact met alle mogelijke instellingen in de gemeente. Net vanavond, 16 oktober, zijn de Dorpsondersteuners te gast bij de vergadering die plaatsvindt in het gemeentehuis. Ieder van de kernen heeft immers zijn eigen problemen die opgelost moeten worden.

Er wordt geluisterd

Over wat voor problemen gaat het eigenlijk? “In ieder geval betreft het altijd mensen! Daar komen wij voor op in het belang van de gemeente. Een waar nodig ondersteunde bevolking dus, dat is het doel van al onze adviezen. Om maar wat voorbeelden te noemen: de armoedebestrijding, of een onderdeel daarvan de energie-armoede. Dat is ook in Hilvarenbeek bitter nodig. Natuurlijk kunnen wij niet zeggen wat de raad moet beslissen, en aan partijpolitiek doen wij niet, maar er wordt naar ons geluisterd. Een ander terrein is het jeugdbeleid; wat willen wij onze jongeren bieden? De Wet Maatschappelijke Ondersteuning waarvan de uitvoering ligt bij de gemeente. Een heel gecompliceerd beleidsterrein, waarbij het belangrijk is dat de stem van de bevolking meeklinkt bij de besluitvorming. Ook in onze gemeente zijn er mensen met, zoals men het uitdrukt, een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe meer wij van deze mensen kunnen helpen aan werk, hoe beter het is voor de samenleving. Wij kunnen ze zelf geen banen geven, maar initiatieven om mensen met een beperking te helpen, kunnen we wel aanmoedigen.”

Hoe te werk?

“Iedereen kan bij ons iets aankaarten en wij gaan er dan serieus naar kijken. Nooit wordt het zomaar afgedaan. Je kunt contact opnemen via secretariaat@participatieraadhilvarenbeek.nl.

De Participatieraad kan ook zelf problemen signaleren en dan gaan wij erover in beraad. Daaruit volgt dan een ongevraagd advies aan de gemeente. Dat hebben wij bijvoorbeeld over het bestand van 900 woningen die de Leystromen beheert. Wij stelden voor om de korting op de huurprijs als zo’n huis slecht geïsoleerd is, en de bewoners te maken hebben met hoge stookkosten, nu in te laten gaan in plaats van in 2028, wat het idee was. Een grote verbetering voor mensen met een laag inkomen. Heel vaak vraagt de Gemeente zelf ons om advies. Bijvoorbeeld over de uitvoering van de Participatiewet, over werk en inkomen uit uitkeringen.”

Ook meedenken?

De Hilvarenbeekse Participatieraad werd opgericht in 2007 en bestaat nu uit acht leden, dus is er ruimte voor aanvulling. “Het enige wat wij vragen van aspirant-leden is betrokkenheid bij de mensen uit onze gemeente. Je doet het helemaal als vrijwilliger en dus moet je voldoening vinden in het nadenken en werken aan verbetering van sociale vraagstukken, zoals de inburgering van nieuwe inwoners. De schuldhulpverlening en de armoedebestrijding, de WMO, de huishoudelijke hulp die mensen moeten kunnen krijgen. Voel jij je betrokken bij het jeugdbeleid, of een ander terrein waar het de Bekenaren betreft, neem contact met ons op. We vergaderen eenmaal per maand op het gemeentehuis, en daarnaast nog eenmaal informeel. Alles komt daar ter tafel, nooit politiek, al zijn het wel onderwerpen waar de politiek mee bezig is. Wij willen dat de uiteindelijke beslissingen zo goed mogelijk onderbouwd zijn en ten goede komen aan de Beekse mensen.”