Nee, de Beekse huizen zijn nog niet omgetoverd in Halloween-stijl. Al tref je hier en daar woningen aan waar de eigenaar creatief te werk is gegaan met elementen die als griezelig worden ervaren: schedels en hele geraamten, spinnen en spinnenwebben. Koppen met spitse tanden uitgesneden uit een pompoen, in lakens gehulde spookgestalten, … Dat allemaal voor een feest op de avond van 31 oktober. Pretparken en winkelbedrijven haken er al wel op in en als je wilt kun jij jezelf uitdossen in zelfgemaakte ‘griezelige’ kleding. En als je dat te ingewikkeld vindt, op het internet wordt er genoeg aangeboden. Een zwart pak met een geraamte erop aangebracht? Geen probleem.
door Kees van Kemenade
Een Halloween- wandeling, werd al aangekondigd om samen aan mee te doen. De familie Leent in Jachtlust heeft daar gehoor aan gegeven. “Wij hebben dat altijd al gedaan, ook met Kerst. Mijn vrouw is net bezig met de pompoen. Ach, het is een mooie oude traditie en vooral ook leuk voor de kinderen. Wij komen oorspronkelijk uit Hulten, en daar deed het hele dorp er aan mee. Je huis versieren bijvoorbeeld. De straatverlichting ging uit en de jeugd had dan fakkels in de hand. Heel sfeervol allemaal. Dat zou in Beek ook moeten kunnen. ” Daar wordt hierin onze gemeente slechts aarzelend aan toegegeven. Natuurlijk, het is geen Nederlands feest maar komen overwaaien uit de V.S., Ierland en Engeland.
Veel culturen
Gaandeweg rukt het Halloween-feest wel op, waarbij men vooral appelleert aan de kinderen. Halloween is eigenlijk een curieus feest met elementen uit de christendom, maar ook de voorchristelijke tijd, de Keltische beschaving en zelfs de Mexicaans- Indiaanse cultuur. Het woord Halloween is afgeleid van ‘hallowed’, wat geheiligd betekent en ‘eve’, het Engelse woord voor de vooravond. Namelijk de avond vóór 1 november, het feest van Allerheiligen. Dat wordt in het christendom gevolgd door het feest van de doden, Allerzielen, op 2 november. In Mexico zie je dan op beide dagen overal uitdossingen met geraamten en schedels; het is de Dag van de Doden. Dat gaat vooral terug op Indiaanse gebruiken voordat de blanken er arriveerden. De Keltische volkeren vierden op 31 oktober Oudjaar, de oogst was binnen het meeste werk zat er op. Tijd om te feesten, voordat de winter echt gaat beginnen.
Oranje pompoen
Het meest bekende symbool voor Halloween is de oranje pompoen. Daar kun je met enige handigheid wel een kop uit snijden. (Gooi dan het vruchtvlees aub niet weg, maar bewaar het voor een voedzame soep) In de V.S. ga je daarmee langs de deur en laat je daarmee mensen schrikken, die om daarvan te bekomen, je wat lekkers aanbieden. Is dat griezelen nou niet erg? Veel psychologen menen dat het juist goed is. Kinderen weten dat de hocuspocus er omheen echt wel flauwekul is. Zo leren ze nutteloze angsten te beheersen, maar juist wel alert te zijn op wat écht gevaarlijk is. Die schedels en geraamten zijn dat in ieder geval niet! De werkelijkheid is vaak veel griezeliger. Het wapent de jonge deelnemers aan Halloween dus. Wie dit leest, en zin krijgt zin om zijn of haar creativiteit te gebruiken, dan heb je nog een paar dagen om van je woning een spookkasteel te maken. Je oogst daarmee de bewondering van de hele straat.