De vereniging R.K. Harmonie Sint Willibrordus uit Diessen kent een bewogen jaar. Op 15 april viel het doek voor het harmonieorkest. En dit na een bijna 130-jarig bestaan, eindigend met een slotconcert onder de naam ‘Eruit met een knal’. De afgelopen periode stond vooral in het teken van dit afscheid. Want dit afscheid betekende ook dat de Slagwerkgroep op eigen kracht door zou gaan, zij het met behoud van de naam van de vereniging. En in de tussentijd is ook afscheid genomen van Kees van der Plas, na een zeer verdienstelijke periode van muzikaal leiderschap van 19 jaar. Maar, hoe verging het de Slagwerkgroep verder? Dit artikel gaat daar over.
Gerard stelt zich voor
Het afscheid van Kees betekende ook dat er een nieuwe dirigent moest komen. Inmiddels is dat gelukt (daarover later meer), maar deze is niet eerder dan april 2024 beschikbaar. Als overbrugging van die periode is Gerard Smits bereid gevonden als interim dirigent aan te treden. En, Gerard is geen onbekende voor de vereniging. Gerard heeft in de jaren 80 gestudeerd aan het Brabants Conservatorium en eindexamen gedaan in de vakken Schoolmuziek (docent muziek op basis- en middelbare school), Trompet en Directie HaFa (Harmonie- en Fanfare). Sinds het afstuderen heeft hij veel fanfares en harmonieën gedirigeerd, waaronder ook Harmonie Sint Willibrordus. Nu is hij met pensioen en voornamelijk trompettist in Orkest Orventus. Een harmonie orkest waarin zowel vergevorderde amateurs als professionele muzikanten spelen.
Einde harmonieorkest: erg jammer
Gerard: “Heel erg jammer natuurlijk. Veel harmonie- en fanfare orkesten hebben het tegenwoordig moeilijk met het in stand houden van het orkest. De belangstelling vanuit de jeugd is erg gedaald. Naar mijn mening is een van de hoofdoorzaken de daling van het aantal muziekscholen in Nederland. Hier is door onze regering erg op bezuinigd de laatste jaren. Daardoor komen veel minder kinderen in aanraking met een blaas- of slaginstrument. Gelukkig zijn er ook veel orkesten die zelf initiatieven nemen om het ledenaantal in stand te houden. Daar heb je wel een goede dirigent voor nodig en vooral hardwerkende vrijwilligers uit het orkest.”
Interim dirigent Slagwerkgroep: een nieuwe uitdaging
Gerard: “Mijn eerste reactie was: even schrikken, want ik heb totaal geen ervaring met het dirigeren van een slagwerkgroep. Heb daar even over nagedacht en wat partituren bestudeerd. Die zitten wat anders in elkaar dan partituren van blaasorkesten. Maar noten zijn noten en die snap ik wel. Dus toch maar de stap genomen. Per slot van rekening is het tijdelijk, en dat bevalt me wel. Er is een nieuwe dirigent gevonden, alleen de eerste paar maanden kan hij niet en zit de groep een lange periode zonder dirigent. Dat is natuurlijk niet goed. We hebben al geen harmonie meer en dan zou het voor de slagwerkgroep ook moeilijk worden. Dat kan natuurlijk niet!”
Hij vervolgt: “De eerste ervaringen zijn heel positief! Erg leuk om voor deze groep te staan. Het zijn getalenteerde slagwerkers waarvan sommige al heel lang lid zijn. Ik vind ze fanatiek en ze doen goed hun best! Er hangt een goede sfeer en we groeien in het instuderen van de muziekwerken.”
Hoe kijk je naar de toekomst van de slagwerkgroep?
Volgens Gerard heeft de Slagwerkgroep zeker toekomst maar het vergt veel energie en tijd om nieuwe slagwerkers op te leiden. En dat doen ze gelukkig ook, want er is een beginnersslagwerkgroep geformeerd. Bovendien gaat dit najaar een project van start op de Basisschool (Samenwijs Willibrordus) in Diessen. Gerard: “Een slaginstrument bespelen is dan ook erg leuk om te doen! Er is veel keus in zowel melodisch (b.v. marimba, vibrafoon) als ritmisch (b.v. kleine trom, bongo’s, gong) slagwerk. Muziek maken is heerlijk om te doen vooral samen met anderen.“
En verder
De Slagwerkgroep bruist van energie en focus. Een nieuwjaarsconcert is aanstaande. De beginnersslagwerkgroep krijgt per repetitie steeds meer muzikaal niveau, met dank aan Tijmen als dirigent. Met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de samenwerking met de Basisschool, met natuurlijk de hoop hier kinderen te enthousiasmeren voor slagwerk. Bovendien wordt er achter de schermen nagedacht over een meerjaren beleidsplan. Maar, dezelfde hoeveelheid werk met minder mensen is nog steeds een grote uitdaging. Als vereniging prijzen ze zich gelukkig dat er mensen zijn zoals Gerard. En niet te vergeten de vrijwilligers, die met hun inzet het belang onderschrijven om er samen met de vereniging de schouders er onder te zetten. Dat alles met maar één doel: plezier hebben in het samen muziek maken.