Als je het centrum van Lage Mierde benadert is er één constante factor: van welke zijde je ook komt, voordat je op het Dorpsplein staat passeer je een verpauperde plek. Vanuit de Kloosterstraat is dat het leegstaande Lindenhof, vanuit de Bernardusweg de oude Ster. Vanuit de Draaiboom ontsieren bouwhekken en een vervallen pand al jarenlang het straatbeeld langs kerk en kerkhof, maar net hier zit er schot in de zaak.
door Harrie Wenting
De herontwikkeling van de Draaiboom 1-7 komt dichterbij doordat de gemeente duidelijkheid heeft gegeven over het sociale deel van het project en de bijdrage aan het Vereveningsfonds.
Reuselnaar Patrick Coppens (Cotrans Transport) nam twee jaar terug met zijn vastgoedtak Voortseburgh BV het initiatief om de voormalige sigarenfabriek (Jamayca Cigars) te slopen en nieuwe wooneenheden te bouwen. Over het aantal wooneenheden hield hij nog lang de kaarten tegen de borst en over de maatschappelijke meerwaarde was hij nog in overleg met de gemeente Reusel-De Mierden. Met de afspraak om te komen tot acht betaalbare woningen en vier huurwoningen wordt het plan concreter. Door af te zien van de verplichting voor een bijdrage in het Vereveningsfonds Sociale Woningbouw kan het plan verder uitgewerkt worden.
Het sigarenfabriekje dat de laatste decennia alleen nog in gebruik was als woning, ligt in Lage Mierde pal langs kerk en kerkhof en het verkeert in vervallen staat. Dakpannen zijn kapot en het dak is deel singezakt. Ramen ontbreken en vogels en ongedierte hebben er vrij spel.
De Dorpsraad uitte eerder al haar zorgen over de lelijke open plekken in het centrum van Lage Mierde, waar dit er zeker een van was. Cees Paridaans van de werkgroep wonen binnen de Dorpsraad vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat er nu wat gaat gebeuren. Ook juicht hij het toe dat er in het dorp betaalbare woningen bijkomen want daar is zeker behoefte aan.
Coppens hoopt nog dit jaar de vergunningen rond te krijgen en verder in gesprek te gaan met de omgeving om wensen en behoeften te peilen. Over de vergroening rond het gebouw heeft hij al afspraken met de gemeente gemaakt.
Nieuw leven
Zo komt er een nieuw leven voor het gebouw waar Hendrikus Maas ruim honderd jaar terug zijn sigarenfabriek Jamayca Cigar Works startte. Hij had in 1898 een vooruitziende blik met de vestiging van zijn sigarenfabriekje want het was in die tijd de branche waar veel dorpsgenoten werk vonden. Het was een periode dat de sigarenindustrie in de Kempen booming business was. Terwijl zijn vrouw er ook nog een winkeltje had, bekommerde Maas zich met zijn zonen om de sigaren. Naast de fabriek was er nog een tabakskerverij waar pijp- en pruimtabak werd geproduceerd.
De fabriek floreerde, maar met de crisis in 1930 kwam er de klad in, waarna de sigarenindustrie steeds verder verdween. Het pand bleef daarna het woonhuis van de familie Maas, maar nadat Jan Maas, een kleinzoon van de oprichter, overleed kwam het leeg te staan en trad verder verval in. In het nieuwe plan komen kleine kenmerken van het oude gebouw en de uitstraling terug, voorziet Patrick Coppens.