In 1919 werd Janus Kluijtmans aan de Wouwerstraat in Hilvarenbeek geboren. Nadat hij op zijn zevende al met zijn schetsboek in de weer was, maakte hij op 11-jarige leeftijd zijn eerste schilderijtje met een afbeelding van klaprozen op paneel met restjes verf. Hij ontwikkelde zich tot een bekende kunstschilder in Beek en omgeving. In 2004 overleed Janus. Een overzicht van zijn werk wordt geëxposeerd in zorgcentrum de Clossenborch in Hilvarenbeek.
Na de lagere school wilde Janus Kluijtmans al naar de kunstacademie, maar moest van zijn ouders een vak leren. Dat werd de schoenenindustrie waar hij in 1941 Lieske Vingerhoets leerde kennen, met wie hij in 1951 in het huwelijk trad. In 1958 werd tot hun grote vreugde dochter Coby geboren. Janus had altijd een schetsboek bij zich en kon van alles genieten; van vogels, prachtige luchten, bomen, landschappen maar ook van dorpsgezichten en mensen. Inmiddels werkte hij als huisschilder en kreeg daarnaast een dag in de week tekenles van Gé Hurkmans. Daarna werd hij conciërge op de Beekse Mavo. Hier gaf hij handenarbeid als de leraar ziek was en verrichte allerlei klusjes. Het deed hem denken aan zijn eigen jeugd waar hij samen met jeugdvriend Bart van der Ven zowel buiten als in het atelier schetsen maakte. Leuk detail hierbij is dat Janus, als echte natuurliefhebber, vogels herkende. Niet alleen aan hun verenpracht maar ook aan hun geluid. Hij wist precies waar de nesten verstopt zaten en zag er niet tegenop om in hoge bomen te klimmen of over brede sloten te springen. Samen met zijn vriend Jan Naaijkens trok hij er op uit. “In 1978 legde Janus zich volledig op het schilderen toe”, vertelt Piet Simons, een huisvriend van Janus en zijn vrouw Lieske.
In Beek en over de grens
“Als schilder legde Janus vooral de natuur in de omgeving vast en Beekse dorpsgezichten met de toren op de Vrijthof als middelpunt. Tijdens zijn reizen naar Italië, Spanje, Zwitserland en Duitsland had hij zijn schetsboek steeds paraat om de mooie vergezichten vast te leggen en om thuis in zijn atelier uit te werken in kleurrijke olieverfschilderijen. Door de jaren heen veranderde zijn schilderstijl van krachtig impulsief, donker en contrasterend in licht met meer finesse. Naast olieverf ging Janus ook aquarelleren en pentekeningen maken”, aldus schoonzoon René de Groot. Tijdens zijn leven exposeerde Janus 10 keer in Hilvarenbeek. Zijn schilderijen waren altijd geliefd en werden goed verkocht.
Diverse expositie
Ongeveer 50 werken in verschillende technieken van Janus Kluijtmans zijn geëxposeerd op de begane grond en de eerste verdieping van de Clossenborch, Papenstraat 78 in Hilvarenbeek. De expositie is van 12 november tot 10 februari dagelijks te bezoeken van 13.00-18..00 uur.