Sinds 2018 bezit Hilvarenbeek een eigen museum, gewijd aan carnavalsvereniging De Pezerikken die de zaak in het dorp in goede banen leidt. In de Pezerikkenhal is een eigen expositieruimte ingericht vol met memorabilia over de carnavalsviering alhier sinds 1971. Het museum is toegankelijk voor iedereen, alleen dien je wel een afspraak te maken. Bij elk voorwerp dat er te zien is, hoort een pakkend verhaal, dat wordt verteld door de vier conservators.

door Kees van Kemenade

Carnaval werd hier ooit maar beperkt gevierd en dan vooral op één avond, op de dinsdagavond – Vastenavond – voorafgaand aan Aswoensdag. Dan begon, zoals de naam al zegt, de lange periode van vasten en onthouding en bezinning op de zondigheid van de mens. Nog eenmaal flink eten en drinken, dat was het zo wel ongeveer. Men deed het in het huisgezin, in bijzijn van familie en vrienden met, zoals bij ons thuis met spekpannenkoeken en, maar niet voor mij, borreltjes.

In enkele Brabantse grote steden leefde het echte carnaval en dat druppelde door naar de dorpen. Onder de naam Vastenavondviering begonnen leden van Harmonie Concordia in 1953 met een gezamenlijke viering in hun zaal Concordia, nu Gouden Carolus. Dat is dus de oorsprong van de Beekse carnaval.

De carnavalsviering werd steeds populairder toen ook de cafés er zich bij aansloten. Dat moest gestroomlijnd worden en zo werd in 1968 een overkoepelend orgaan opgericht, stichting De Pezerikken. Al die jaren van carnavalsvieringen, optochten (sinds 1964), Aawmeutenaovonden, Liekesfisten, huldigingen,... hebben een stortvloed aan voorwerpen opgeleverd. Ze zijn te zien in het Pezerikkenmuseum aan de rand van het sportcomplex De Roodloop.

Wil je het bezoeken, neem dan contact op via museum@pezerikken.nl.

Uitgebreide collectie

“Dit is een van de oudste voorwerpen, de scepter van Prins Neptunes, dat was Wout Spieringhs, met een drietand en een onderscheiding. Uit 1971, toen hij de eerste prins werd, de onderscheiding is van vier jaar later. Erbij in de vitrine ligt de officiële oprichtingsakte van de Pezerikken. Zo maar een paar van de enorme collectie die in de loop der jaren bijeen is gebracht.“

Bart van Hoof, Bob Klaassen, Dirk Naaijkens en Rien van der Griend zijn duidelijk trots op de prachtig opgestelde verzamelingen die een fraai beeld geven van de carnavalsviering in het dorp Hilvarenbeek, van de oorsprong tot nu. “Michiel van der Sanden is er ooit mee begonnen, dingen bewaren en op zijn zolder tentoon te stellen. Maar de collectie groeide en uiteindelijk vonden wij dat het een passende plek moest krijgen, hier in de Pezerikkenhal.”

Een smalle trap naar boven, dan kom je in een schatkamer terecht, waar uiteenlopende voorwerpen om aandacht vragen. “Wat wij hebben in het Pezerikkenmuseum? Bijna te veel om op te noemen: Steken, sjaals en andere kledingstukken, vaandels, de onderscheidingen die de prinsen verleenden, prijzen voor de deelnemers aan de optochten, Liekesfisten en Aawmeutenavonden. Buukskes die net voor het feest verspreid worden en ander documentatiematerieel en veel, heel veel foto’s en films. Alles keurig naar jaar opgeslagen en voor iedereen te bestuderen. Nee, we zijn echt niet compleet, al zouden we dat graag zijn.“

Items zijn welkom!

”Heb je thuis nog iets, waar je niks meer mee doet? Neem dan gerust even contact met ons op.“

De vier medewerkers van de Pezerikken zijn blij met alles wat een beeld geeft van dit sociale en culturele evenement, waaraan in de loop van de laatste decennia steeds meer mensen hun hart hebben verpand. Of ze nog heel graag de hand op iets zouden willen leggen? “Op een echt Pezerikkenbeeld! Daarvan zijn er in de loop der jaren maar zeven ooit uitgereikt. Ze zijn er nog bij de gehuldigden, of hun nabestaanden. Maar we hebben goede hoop er daarvan eentje te krijgen.”