verhaal van een medemens

Een van mijn hobby’s is roeien, het is prachtig een paar keer per week op het water. Zo ook vorige week zaterdag. Roeien doe je met z’n allen, elke roeier in de boot is belangrijk. Je moet goed afstemmen met elkaar en dat lukte die zaterdag niet goed. Klaartje had moeite om goed te volgen, en daardoor raakten we telkens uit balans. Bij de thee na het roeien vroeg Klaartje het woord: “Ik wil jullie iets vertellen.” Haar stem stokte in haar keel en haar ogen vulden zich met tranen. “Mijn vader heeft dementie en ik sta er alleen voor. Ik merk dat ik daardoor uit balans ben, want ik moet gaan beslissen waar mijn nu nog zelfstandig wonende vader naar toe moet.”

In de bijlage van het Brabants Dagblad Mezza, lees ik het interview met Rifka Lodeizen met daarin een citaat over haar vader met dementie: “Het wegbrengen, in ons geval naar een verpleeghuis, dat was wel echt het allerkutste van de wereld … Ik dacht dat het ‘t einde van zijn leven zou zijn, want hij was een heel vrijgevochten iemand. Maar hij heeft nog negen jaar in dat verpleeghuis geleefd. Ik kan niet zeggen dan hij daar een heel gelukkige tijd heeft gehad, maar hij is er wel echt van opgeknapt. Het hielp heel erg dat hij niet meer voor zichzelf hoefde te zorgen. En dat wij niet meer voor hem hoefden te zorgen. Het hielp ons weer in de relatie tot hem.” Einde citaat.

Afgelopen zaterdag was Klaartje er weer. Ze zag er opgelucht uit en ze vertelt: “Het heeft me zo goed gedaan dat ik het aan jullie mocht vertellen. Het heeft me zoveel lucht gegeven. En ik heb het besluit genomen samen met mijn vader, de casemanager en de huisarts) en dat - het zal wel pijnlijk zijn - maar dat voelt goed.”

Waar vind je hulp?

Wie kan onze familie begeleiden bij het omgaan met groeiende spanningen en conflicten?:

De huisarts, de casemanager en daarnaast de POH GGZ kunnen hulp bieden bij ‘levende rouw’ (lezing Frits Rauh, poh-ggz: ‘Kan ik rouwen als iemand nog leeft?’ 28-11-22)

Waar kan ik terecht voor steun van lotgenoten?

Stichting Alzheimer Nederland, online - De Vergeten Tuin (www.devergetentuinhilvarenbeek.nl) - CountourdeTwern (www.contourdetwern.nl)

Wat als het thuis echt niet meer gaat?

Vraag hulp bij de huisarts en de casemanager.

Online training

Volg gratis de online training ‘goed omgaan met dementie’ op samendementievriendelijk.nl/trainingen en wordt ook dementievriendelijk.