De natuurzone langs de Belgisch-Nederlandse grens is een magneet voor al wie graag met de MTB of Gravelbike door de natuur wil rijden. Dat zijn er steeds meer de laatste jaren en dat legt een enorme druk op de beheerders van deze terreinen. Anderzijds is het ook belangrijk dat men van de natuur kan genieten, ieder op een wijze die hem of haar het meeste aanspreekt. Zolang het maar gebeurt met respect voor de natuur en voor de andere natuur-consumenten zoals wandelaars, paardrijders, vogelaars, rolstoelers enz.

Door de nieuwe Natuurwet worden natuurbeheerders nog meer aangesproken op hun natuurbeschermers-rol. Dat leidt her en der tot afsluiting van complete gebieden voor fietsers en soms ook (alle) andere natuur-consumenten. Het is daarom noodzakelijk dat iedereen gaat inzien dat we met z’n allen de verantwoordelijkheid moeten nemen om de natuurbeheerders te helpen een situatie te creëren waarin fietsen door de bossen en over de heide mogelijk blijft.

Tal van natuurbeheerders kiezen nu voor regulering door het aanleggen van een vaste route. Dat staat nu op de rol in De Utrecht en ook Gorp en Roovert speelt met dit idee.

Pilot project

Afgelopen jaar heeft de NTFU samen met Brabants Landschap de handschoen opgenomen om te kijken of dat niet anders kan. Door die vaste routes op een vrije manier met elkaar te verbinden kan er in onze directe omgeving een compleet netwerk van uitdagende routes ontstaan. De voorwaarde daarvoor is wel dat men zich realiseert dat men in een natuurgebied rijdt.

In het gebied van het Brabants Landschap van Alphen tot en met Hilvarenbeek wordt nu gewerkt aan een pilotproject, dat voorziet in een route met uniforme bebording met symbolen, wat in het voorjaar klaar moet zijn. Het doel is makkelijker tijdelijke aanpassingen in routes te kunnen regelen (vanwege bijvoorbeeld onderhoud, rustgebied, broedgebied enz.).

Brabantse Gravel Code

Er is een Brabantse Gravel Code ontwikkeld die natuurlijk ook van toepassing is voor MTB’ers. Deze ligt bij alle fietszaken en Natuurpoorten. In het regio-overleg van alle fietsclubs uit onze regio zoals RTCH, MTB club Esbeek, WV Diessen e.a. is afgesproken gezamenlijk de communicatie te verzorgen. Dat om ook niet-georganiseerde fietsers op de hoogte te brengen. Rekening houden met het belang van de natuur is noodzakelijk om plezierig te kunnen blijven fietsen.

Ben jij een niet-georganiseerde gravel-biker of MTB-er? Help mee om het bos open te houden!