Afgelopen zaterdag 4 november vond de Brabantse basketballderby tussen Biks Shots Heren 1 ‘Beekse Buffels’ tegen het belofteteam van Heroes Den Bosch plaats in de Roodloop in Hilvarenbeek. Een derby waar door beide teams en supporters al lang naar werd uitgekeken. Een aantal jaren geleden kwamen dergelijke beloftenteams van Heroes Den Bosch en BAL Weert tijdens de beruchte MegaBowl wel eens een onderlinge demowedstrijd spelen in Hilvarenbeek. En nu spelen de Beekse Buffels, die toen als jonge beginnende basketballers nog op de tribune zaten, zelf een officiële wedstrijd in de Promotiedivisie tegen dit belofteteam.

Velen herinneren zich nog de onderlinge oefenwedstrijd van vorig jaar. Een zenuwslopende wedstrijd eindigde toen op 87-87, waarna de Bossche Heroes in de extra overtime pas de overwinning wist te pakken op de Beekse Buffels.. Zouden de supporters en andere belangstellenden deze zaterdag weer zo’n spectaculaire basketballwedstrijd voorgeschoteld krijgen? Beide teams staan in de Promotiedivisie dicht bij elkaar, dus dat beloofde wel wat.

Na de tip off weet Biks Shots snel de openingsscore te maken, waarna Heroes direct antwoordt met een loepzuivere 3-punter. De toon is gezet. Vervolgens weten beide teams over en weer te scoren waardoor beide teams na het eerste kwart weer gelijk staan (20-20). In het tweede kwart weet Heroes door enkele rake 3-punters een kleine voorsprong te nemen waarna Biks Shots alles op alles zet om aan te haken. Hoewel de Heroes bij rust 8 punten voorsprong hebben (37-45) is het bij basketball dan nog geen gelopen race. Biks Shots heeft immers nog 2x 10 minuten zuivere speeltijd om te proberen het gat te dichten.

Biks Shots start het derde kwart zeer sterk met een intensieve defense waardoor Heroes niet tot scoren kan komen. Biks Shots weet uit de diverse steals snel te scoren en maakt dan maar liefst een 13-0 run. Binnen enkele minuten is de achterstand hiermee omgebogen naar een kleine voorsprong (50-45). Heroes geeft echter niet op en neemt bij 50-51 de leiding weer over. Dan antwoordt Biks Shots voor een tweede keer met een sterke run (12-2) en heeft zo na het derde kwart weer de leiding (62-53). Het beslissende vierde kwart start met enkele scores van Heroes. Dan beginnen echter bij Biks Shots ook de 3-punters te vallen en kan de voorsprong worden behouden. In de laatste minuut beslist Bouke Schottert de wedstrijd met een spectaculaire dunk, en staat het publiek ‘op de banken’. Zo behaalt Biks Shots een verdiende 85-67 overwinning dankzij goed teamspel, waarvoor het team danook de nodige complimenten kreeg.

Al met al een zeer geslaagd avondje Biks Shots!