Is ons voedsel op dit moment duur? Ja, zeg ik volmondig. Vooral versproducten, zoals groenten en vlees zijn duur te noemen. Vlees heb je in principe niet nodig. Dus laten we eens kijken naar de verse groenten.
Bloemkool is een koude grond artikel, maar erg duur. Broccoli is ook een koude grond artikel, maar op dit moment te koud voor Nederland, dus wordt het uit Italië of Spanje gehaald.
Wat kun je dan wel redelijk goedkoop eten? In het algemeen zijn dat de seizoensgroenten; dus de koolsoorten, spruitjes, winterwortel en prei. En niet te vergeten pastinaak.
Pastinaak is een zogenaamde ‘vergeten’ groente. Ongeveer 10 jaar geleden begon pastinaak aan zijn opmars. Naast veel vezels en eiwitten bevat deze groente ook de vitamines B, D, E en K, verder bevat het een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Kortom een gezond bommetje! Drie stuks kun je al onder de twee euro in de winkel vinden, en het is heel eenvoudig klaar te maken. Je schilt de pastinaak met een dunschiller, kop en kont snij je eraf. Vervolgens snij je hem eerst in schijven van een halve centimeter en vervolgens in blokjes. Water in de pan, wat zout in het water en vervolgens 10 minuten laten koken. Nu kook ik altijd in een mandje, omdat dan de vitamines beter bewaard blijven, daarom kan ik op de pastinaakblokjes wat kruiden strooien; die koken dan mee en in. Die kookmandjes zijn in elke huishoudelijke artikelen zaak te vinden; en ook niet duur!
Als seizoengroenten hebben we dan nog winterpeen en prei, ook beregezond en niet duur! In winterwortel zit o.a. caroteen die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A voor een goede werking van je ogen. Tevens bevat het D6, die we in de winter zo moeten missen. Verder bevat het veel vezels en is goed voor je immuunsysteem. Prei is eveneens een gezonde groente; bevat veel vezels en mineralen, die vooral in het groene gedeelte zitten. Daar heb ik zelf nogal wat moeite mee, want dat is het zanderigste gedeelte; dus goed wassen!
En ja, ook bieten zijn gezond. Nu is de kooktijd nogal lang en dat jaagt je energieprijs weer op. Geen nood! In de winkel zijn voorgekookte bieten (vacuümverpakt) te vinden. Deze hoef je maar op te warmen, kruiden erbij en klaar ben je! (ook niet duur).
Wat ook goed is; af en toe een glazen pot groenten kopen. Uit onderzoek is gebleken dat potgroenten nauwelijks in kwaliteit afnemen t.o.v. vers. Nadeel is wel, dat je maag en darmen minder hoeven te werken, waardoor deze lui worden met alle gevolgen van dien.
Ik geloof dat ik een aardig week menuutje heb beschreven en niet duur!
Spreuk van deze week:
Spreek wat waar is, drink wat klaar is, en eet wat gaar is.....
(auteur onbekend)
Ik moest het effe kwijt....