Bijgaande foto staat in onze nieuwste uitgave Hers en geens dur Diessen deel 31, die op zondag 19 november j.l. is gepresenteerd. We zien hier het niet meer bestaande voetbalelftal Baarschot 2 in 1976.

Ad van Doormaal wijdt in dit boekje een hoofdstuk aan het zogenaamde ‘wild’ voetbal, dat van de jaren ’70 tot en met de jaren ’90 in de meeste Brabantse dorpen een favoriete vrijetijdsbesteding was. Ook in Diessen waren verschillende teams, veelal buurt-, café- of vriendenelftallen, die op de zaterdagmiddag of zondagochtend een partijtje voetbal speelden. Baarschot 2 was er ook zo één. We zien de spelers hier op de schapenwei van d’n Bockenreijder, waar zij vaak hun thuiswedstrijden speelden. Eerst moesten de schapen er vanaf gejaagd worden, waarna de lijnen getrokken moesten worden. Het veld liep wat schuin af, zodat de bal soms ver gehaald moest worden. Er waren geen doelnetten, zodat het soms niet duidelijk was aan welke kant van de paal de bal was gepasseerd en we dus niet altijd wisten of het wel of geen doelpunt was. Veel meer over dit wild voetbal en met name over Baarschot 2 is te lezen in Hers en geens dur Diessen deel 31.

Op de foto zien we achteraan v.l.n.r. Harrie v.d. Meijdenberg – Wim de Laat – Frank Verhaaren – Ad van Gool – Rinus Roozen – Sjef van Roovert – Bart v.d. Weegen (die de foto met de zelfontspanner gemaakt heeft). Vooraan v.l.n.r. Harrie van Korven – Ad van Doormaal – Wim Schepens – Bart van Hamont – Jan Vromans – Piet van Roovert.

Hers en geens dur diessen deel 31

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in conferentiecentrum Eigentijds Erf te Westelbeers werd Hers en geens dur Diessen deel 31 op zondag 19 november gepresenteerd. De aanwezigen maakten kennis met de inhoud van het boekje door interviews van SED-bestuurslid Wil Vennix met de auteurs van de hoofdstukken. Zo sprak hij met Ine Gimbrère over de geschiedenis van kamp Baarschot, nu Eigentijds Erf, waar de presentaties was. En met Ad Reijrink over diens zoektocht naar de Pauselijke zoeaaf Piet Vingerhoets. Ook met Jan Smulders over de grote passie van Roel Diepstraten, de bekende Diessense natuurfilmer, die er helaas zelf niet bij kon zijn. Vervolgens liet hij Ad van Doormaal vertellen over ‘wild’ voetbal. Ook 100 jaar Wilhelminakanaal kwam ter sprake. Aize Kijlstra, de schrijver van de geschiedenis van het boerderijtje Moleneind 8 (het huis van opa Koos en oma Mies) was helaas vanwege vakantie niet aanwezig. Tenslotte interviewde hij Ton de Jong over de 24 rijkste Diessenaren (de ‘Qutote 24’) in 1844. Vanwege al zijn eerdere bijdragen aan Hers en geens kreeg Ton het eerste exemplaar aangeboden.

Het boekje is sinds deze week verkrijgbaar à € 10 via www.erfgoeddiessen.nl/webshop of bij boekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek en de PUUR bij de Plus supermarkt in Diessen. Ook de deeltjes 2 t/m 30 zijn nog te koop; deel 1 is helaas uitverkocht. Op onze site kunt u onze laatste Nieuwsbrief nr. 3 zien en ook hoe u ‘Vriend’ kunt worden van onze stichting.

Reacties

Reageren op deze rubriek kan via info@erfgoeddiessen.nl, via Facebook of via telefoonnummer 013 – 5042413. Op onze website www.erfgoeddiessen.nl leest u veel meer over onze stichting, zoals het Diessens Fotoalbum, waarin ruim 1300 oude foto’s met beschrijving te zien zijn.