Wat is vernieling en openlijke geweldpleging?

Vernieling is expres dingen kapot maken. Bijvoorbeeld spiegels van auto’s aftrappen, bushokjes vernielen, verkeersborden kapot maken, bloembakken omgooien, vernieling van fietsen, enzovoort.

Spullen zijn zo vernield, maar zijn ze ook zo vervangen? Een ruit van een bushokje kost bijvoorbeeld rond de € 310. Vernieling kan je in je eentje plegen of met meerdere mensen. Als je het alleen doet, is er sprake van vernieling. Verniel je iets met meerdere personen, dan noemt de wet dat openlijke geweldpleging.

Wat als mijn vrienden vernielingen plegen waar ik bij ben?

Vernielingen, zoals hierboven beschreven worden vaak in groepen gepleegd. Jij bepaalt zelf hoe ver je gaat. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Je kunt je elk moment omdraaien als je merkt dat anderen iets gaan doen wat jij niet wilt.

Ben ik strafbaar als ik per ongeluk iets verniel?

Vernieling gebeurt altijd met opzet. Per ongeluk iets vernielen kan dus niet. Je bent dus strafbaar als je iets vernielt.

Wanneer veroorzaak je overlast en wat zijn de regels?

Buurtbewoners klagen soms over overlast. Bijvoorbeeld als je veel lawaai maakt, je brommer aan laat staan of troep maakt. De politie krijgt ook klachten binnen als er vernielingen worden gepleegd. Klachten komen vaak als mensen zich niet meer veilig voelen in de straat.

Hoe voorkom je overlast?

Als je gewoon rustig met andere jongeren op straat bij elkaar komt, zal niemand daar bezwaar tegen hebben. Zo geef je dus geen aanleiding tot overlast en klachten van omwonenden.

Wat is een Algemene Plaatselijke Verordening (APV)?

In de Algemene Plaatselijke Verordening, oftewel APV, staat de regelgeving die in je gemeente geldt. De APV gaat altijd in op regelgeving rondom openbare orde en veiligheid.

Diefstal is een in het strafrecht als misdrijf aangemerkt delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom.

Vernielingen en diefstal van fietsen bushalte Doelenstraat

Bij de bushalte aan de Doelenstraat in Hilvarenbeek worden fietsen vernield en gestolen. De vernielingen bestaan o.a. uit het op elkaar gooien van de fietsen waardoor schade ontstaat. De eigenaren zijn vaak veel geld kwijt om hun fiets weer te laten repareren wat, begrijpelijk, tot frustratie leidt.

Ook worden er fietsen gestolen.

Bij het zien van plegen van vernielingen, diefstal of andere strafbare feiten, bel 112, de politie krijgt dan de melding om ter plaatse te gaan. Jullie, de burgers zijn onze ogen en oren!

Fixi app

Bij het zien van niet strafbare feiten maar zaken ten behoeve van de gemeente, maak melding via de fixi app. De gemeente zal deze melding in behandeling nemen.

Melding maken?

Bij spoed: 112

Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Via www.politie.nl

Via email: nihat.karacan@politie.nl / ann-christien.van.der.geld@politie.nl

Wijkagenten Nihat Karacan en Ann-Christien van der Geld