Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, kruiden die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven.
door Kees van Kemenade
De winter valt langzaam in en met de eerste vorst verdwijnen ook de karakteristieke paddenstoelen. Maar omdat de bladeren van de bomen zijn, kunnen wij ineens andere dingen gewaar worden.
In een groepje berken langs de lange zandwegen in het ontginningsgebied van De Toekomst zitten in de bomen een aantal heksenbezems. In berken komen ze het vaakst voor, maar ook in fruitbomen kunnen ze opduiken. Een leuke naam heksenbezem, maar ze hebben niks met heksen en hun transportmiddel te maken.
In eerste instantie zou je denken dat het restanten van vogelnesten zijn, maar als je goed kijkt is het een wirwar van dunne twijgjes die uit een plek op de boomtak groeien. Ze ontstaan uit een infectie met een van de vele schimmelsoorten die onze leefomgeving kent. Een insect dat eitjes legt, kan ook een heksenbezem veroorzaken. De boom reageert op de aanval door veel kleinen twijgjes te laten uitgroeien. Je ziet de schimmel dus niet, alleen de reactie van de berk. Je zou heksenbezems dus parasieten kunnen noemen, al gaat de berk er niet aan dood. Wel trekt de heksenbezem voedingsstoffen weg en veroorzaakt hij een tragere groei.
Zou je een echte heksenbezem willen, dan kun je het beste nu berkentakjes knippen en die rondom een steel binden. De dikke kanten op het hout van de steel, ijzerdraad er strak omheen trekken en je hebt een echte bezem om de laatste herfstbladeren weg te poetsen. Of als je wilt hem bewaren voor Halloween volgend jaar. Een bezem met de steel omlaag geldt als afweer tegen boze invloeden en daar rekenen we heksen ook onder.