Bij de sportieve familie Van de Wouw in Esbeek zijn ze van vele markten thuis. Of het nu om fietsen, schaatsen of hardlopen gaat, er is altijd wel een Van de Wouw in de buurt. Maar samen met je hond rennen door de bossen? Paul van de Wouw, inmiddels verhuisd naar West-Brabant, organiseerde in Hooge Mierde het NK Canicross. Behalve de organisator was hij ook een van de deelnemers.
door Harrie Wenting
“De laatste vier jaar heeft deze sport een grote vlucht genomen”, legt Paul uit als hij zich gereed maakt voor zijn start aan de korte cross (2,7 kilometer). Zijn hond Skye, een korthaar Duitse Staander, krijgt een tuigje om de schouders waar een lijn van maximaal twee meter aan bevestigd zit. De andere kant van de lijn is gekoppeld aan een tuigje dat hij om zijn middel heeft, zo vormt hij een twee-eenheid met zijn hond als ze het parcours afleggen. Kort voor de start zijn de honden het meest zenuwachtig en menig baasje heeft moeite om zijn huisdier in bedwang te houden. Maar als het startsein eenmaal is gegeven zit de vaart er meteen goed in.
“De bossen in Hooge Mierde lenen zich erg goed voor deze activiteit”, stelt Paul vast als hij enkele minuten later weer gefinisht is. Als de deelnemers aan de korte crossen hun hond weer knuffelen, zijn de prijzen van de lange cross, het Bikejöring (met de fiets) en Steppen al verdeeld. Opvallend veel deelnemers komen uit Limburg, zoals Kevin Weijermans uit Maria-Hoop. Hij wordt de nieuwe Nederlands kampioen op zowel het fiets- als het steponderdeel. Weijermans legt uit dat de sport ontstaan is om sledehonden in de zomer te trainen en fit te houden. Maar voor deze sport bleek zoveel animo dat het al snel een eigen sport werd, los van de sledes. Hierdoor zijn het ook geen husky’s die de boventoon voeren, maar goed getrainde jachthonden, vaak een kruising van meerdere rassen.
Dat de sport ook al op jonge leeftijd beoefend kan worden bewees Jaylinn (11), ook uit Maria-Hoop. Ze zit in groep acht van de basisschool en in haar klas is ze de enige die aan Canicross doet. Met haar hond Gelly, een ESD (Europese sledehond), een teefje van vier jaar oud, was ze een van de jongste deelnemers bij de korte cross. Ze zit met haar leeftijd op de scheidslijn van de junioren, waardoor ze de keuze maakte om bij de senioren deel te nemen.
Naast alle competitieonderdelen die leidden tot het Nederlands kampioenschap, was er ook een kidsrace en een onderdeel voor de funklasse. Met name deze laatste klasse, waarbij de lat een stuk lager ligt voor mens en dier, bewijst dat de sport in de breedte aan het groeien is.