Waar natuurgebied De Gooren en woonwijk Beverakkers elkaar raken steekt een 4 meter hoog kunstwerk tegen de horizon af.

Nu nog gehuld in de vlaggen van Biest-Houtakker staat het klaar om op zondag 17 december om 14.00 uur te worden onthuld.

Het kunstwerk is gemaakt door Ellen Brouwers uit Oisterwijk, in opdracht van Van der Weegen Bouwontwikkeling, Leystromen, gemeente Hilvarenbeek en Provincie Noord-Brabant, in samenwerking met de Stichting Wel Gement en de Regenten van Biest-Houtakker. Om te vieren dat de wijk Beverakkers is voltooid. De provincie heeft bijna 20 jaar geleden een pilot opgestart in Biest-Houtakker om te kijken hoe de leefbaarheid op het platteland kan worden versterkt. Ook die pilot wordt met dit kunstwerk afgerond.

door Geert van Coenen

Ellen Brouwers heeft anderhalf jaar geleden een oproep gedaan aan inwoners van Biest-Houtakker om herinneringen op te halen aan hun dorp.

Mensen konden op het Eekhofplein, middenin de Beverakkerswijk, hun verhaal doen over vroeger en nu, over de korenvelden, de Sus, De Gooren, het kanaal en de vele stroompjes. Voor Ellen Brouwers was het inspiratie omdat het voor haar belangrijk is om inwoners te betrekken bij haar werk. Ze wil het kunstwerk teruggeven aan de bewoners. In het kunstwerk dat er nu staat grijpt ze terug op wat verdwenen is; de boerderijen en de mensen die er leefden. En dat koppelt ze aan wat Biest-Houtakker ook kenmerkt: de twee ophaalbruggen over het kanaal. ‘Verdwenen’ is ook de naam die ze het kunstwerk gaf.

Ellen zegt daarover: ”Het is een monument in het ‘Land van de Hilver’, omdat ik er van overtuigd ben dat een historisch kunstwerk krachtig is als het ‘het verleden’ zichtbaar kan maken in het heden. Dit niet alleen ter verfraaiing maar om aandacht te blijven houden voor de geschiedenis. Op deze plek is het een duidelijk oriëntatiepunt aan het begin van een bezoek aan de natuur.”

Uit de Orgines Becanae (geschiedenis van het Land van de Hilver) komen de elementen die je nu in het kunstwerk ziet: de verdwenen boerderijen, het blauw van de bouwtekeningen (blauwdruk) van de boerderijen en Janus Bruurs en Merijntje van de Zanden voor hun boerderij in de Akkerstraat. Het zijn 7 afbeeldingen van boerderijen voor de 7 dagen in de week en de 24/7 dat het boerenechtpaar werkt. Het kunstwerk bestaat letterlijk uit (glas)lagen over elkaar. Je ziet de boerderijen en Janus en zijn vrouw uitgespaard en daarin de tekst:

‘aan het einde

ergens op het land

zijn ze verborgen

ben vergeten waar’

(fragment uit gedicht van Ellen Brouwers)

De grote glasplaat is in een stalen frame gehesen. Het frame doet denken aan de vorm van een ophaalbrug. Ook een kenmerk dat voor velen past bij Biest-Houtakker. Het kunstwerk symboliseert een brug op het droge, een brug naar de natuur of een brug naar je herinnering. Het staat op een prachtige plek om je even mee te laten voeren naar het verleden en te genieten van het licht dat steeds verandert en door het kunstwerk heen straalt.

Onthulling kunstwerk

Zondag 17 december om 14.00 uur wordt het kunstwerk onthult door rentmeester Mat Crijns.

Leo Lamers houdt een korte toespraak over de ontwikkeling van Pilot Biest-Houtakker.

Het werk staat op de hoek van de Beverstraat en de Eekhof (naast de speeltuin).

Iedereen is van harte welkom.