Beter dan de organisatie zelf kan uw schrijver het niet ‘zeggen’. “De Stichting de Brabantse Boerderij zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle boerderijen in Noord-Brabant. Zij zet zich bovendien in voor de omgeving van deze boerderijen: het erf, de bijgebouwen, het landschap en het agrarisch erfgoed. Deze elementen geven het Brabantse platteland kleur en zijn een onderdeel van de landelijke identiteit.” Zo!

door Adrie van de Wouw

Na alle regen van de laatste tijd is de weg naar de, best afgelegen, Nieuwe Hoef op Gorp nog redelijk toegankelijk. Auto’s en fietsers blubberen weliswaar een beetje door de modder maar het gaat best goed. En het moet! Want de uitreiking van de Ere Boerderij Pluim is geen kleinigheid. Pas voor de tweede keer (na de boerderij van Marie van de Middelhaai in Schijndel) krijgt een boerderij een dergelijke eervolle prijs van de Stichting De Brabantse Boerderij.

Er staat de gasten een sfeervolle, leerzame middag te wachten, geheel in het teken van De Nieuwe Hoef en haar omgeving.

Het begin is al veelbelovend. We openen met verschrikkelijk lekker gebak van de gasterij van Maartje Huijbregts. Voorzitter Otto Strouken heet iedereen van harte welkom, geeft een kleine inleiding over het ‘Kroonjuweel’ op Gorp die de oeuvreprijs in ontvangst mag nemen, en draagt daarna graag het woord over aan rentmeester Arjen Simons van Het Brabants Landschap

Het Brabants Landschap

Het Brabants landschap beheert in totaal 490 opstallen op 220 adressen en een heel belangrijke taak is het beheren van hoofderfgoed. Sinds 1963 is het Brabants Landschap eigenaar van de 42 hectaren rondom De Nieuwe Hoef. Ik doe Arjen veel tekort als ik alleen maar vertel wat een prachtig verhaal hij vertelt over de omgeving en de boerderij.

Medewerkers en vrijwilligers hebben in de afgelopen tijd enorm veel energie gestoken in een schitterende vernieuwing en renovatie. De vele vrijwilligers van het Brabants Landschap blijven overigens het gebied rondom de gebouwen onderhouden. Vooral buiten is keihard gewerkt, de Nieuwe Hoef krijgt daardoor een mooie toekomst voor de lange termijn. Verdeeld in groepjes worden alle aanwezigen in een rondleiding binnen en buiten bijgepraat.

We naderen de ontknoping, ook wethouder Ester Langens van Hilvarenbeek sluit aan. Zij vertelt dat het dorp veel waarde hecht aan monumenten en erfgoed en dat de gemeenschap trots mag zijn.

De Stichting: “De Nieuwe Hoef is een van de allermooiste boerderijen van Brabant. De geschiedenis is overal nog voelbaar, ondanks dat in de boerderij tegenwoordig een gasterij is gevestigd. De verandering van functie heeft het karakter van de boerderij niet aangetast”.

Tiendhoeve

“De Nieuwe Hoef is een goed bewaarde Brabantse langgevelboerderij in een bosrijke omgeving. De hoeve heeft een rieten dak, houten kruiskozijnen, een deur met bovenlicht en een bakhuis. De boerderij is gebouwd in 1641, maar bevat ook onderdelen die waarschijnlijk ouder zijn. De hoeve was een zogenaamde spyker of tiendhoeve. Hier werden vroeger de ’tienden’ geïnd van de omliggende landerijen. Een tiende van de opbrengst van het land was voor de landeigenaar. Deze tienden werden opgeslagen in De Nieuwe Hoef. Nog steeds is de balk aanwezig waar de waag aanhing om de tienden te wegen. In de Franse tijd werd het betalen in natura vervangen door betalen met geld. Het geld ging in de kluis. In de hoeve zijn de potstal, herd met de open schouw en rookkast, kelder, opkamer en alle traditionele ruimten nog aanwezig.”

Uitreiking Ere Boerderij Pluim

Uit handen van de voorzitter ontvangen rentmeester Arjen Simons en beheerder van de gasterij Maartje Huijbregts de Ere Boerderij Pluim. Na een toost op De Nieuwe Hoef is er nog ruimte voor een hapje en een drankje. En zo’n Brabantse derde helft is altijd gezellig. Zeker in een dergelijke entourage. Die ik alleen maar kan aanbevelen. Dankzij Stichting De Brabantse Boerderij, het Brabants Landschap en niet in de laatste plaats gastvrouw Maartje Huijbregts geniet elke aanwezige van een sfeervolle uitreiking.

De Ere Boerderij Pluim is op alle fronten eer aangedaan.