Het lijkt de laatste maanden haast onmogelijk om zonder regen buiten iets te ondernemen. Afgelopen zondag 17 december lukte dat wel en is in een heerlijk zonnetje het glaskunstwerk ‘Verdwenen’ onthuld.

Het was aan Leo Lamers, Mat Crijns en Ellen Brouwers om gezamenlijk de Biestse vlaggen van het vier meter hoge kunstwerk te trekken.

Onmiddellijk straalde het licht door de blauwgrijze glasplaten waarop de verdwenen boerderijen en de contour van boer Janus en boerin Merijntje zichtbaar werden.

door Geert van Coenen

Leefbaarheid in Biest-Houtakker

Leo Lamers, vanuit Leystromen, sprak de ruim 50 belangstellenden toe op deze prachtige plek in het Land van de Hilver, aan de rand van De Gooren en de Beverakker.

Hij gaf het kunstwerk context door ruim 20 jaar terug te gaan in de tijd. Toen zijn de boeren in of vlakbij Biest-Houtakker uitgekocht en soms verplaatst vanwege de stankcirkels. Vanwege die stankcirkels konden er geen huizen gebouwd worden in de Biest.

Mat Crijns was toen rentmeester bij de provincie Noord Brabant en had in Esbeek ervaring met landschappelijke herinrichting. Van oudsher is een rentmeester iemand die de gronden van de eigenaar beheert. Hij verhuurt en ziet toe op juist gebruik van de gronden. Mat Crijns heeft, als moderne rentmeester, verschillende boeren in 2003/2004 uit het ‘centrum’ van Biest-houtakker kunnen helpen bij het verplaatsen van hun bedrijf. Zo kon er in Biest-Houtakker weer worden gebouwd. Het is een vergelijkbaar proces dat we nu ook zien met stikstof. (In het Brabantsdagblad van 18 december vind je een artikel over de boeren betrokken bij de Pilot Biest-Houtakker).

Het dorp Biest-Houtakker werd door de herinrichting meer leefbaar. Er kwamen 300 inwoners bij, de basisschool werd levensvatbaar en het Gebint en gemeenschapshuis Ome Toon kwamen van de grond.

Voor wethouder Piet Machielsen, die ook bij de onthulling sprak, is het project Beverakkers nog niet af. Dinsdag 19 december is in het college van burgemeester en wethouders gekeken naar de volgende fase in de ontwikkeling van de woonwijk. Aan de inwoners en betrokkenen wordt het project daarna voorgelegd.

Foto’s voor een ei

Ellen Brouwers, maker van het glaskunstwerk ‘Verdwenen’ sprak bij de onthulling van “Een dorp dat meepraat en meeleeft”, omdat vanaf het begin van het ontwerpproces tot aan de plaatsing van het kunstwerk er een grote betrokkenheid van bewoners was. Het glaskunstwerk doet denken aan een ophaalbrug die het frame is van een vier meter hoog glaspaneel. De plek is voor Ellen Brouwers bijzonder; aan de rand van natuurgebied De Gooren, naast de wijk Beverakkers, met een speeltuin, waardoor het ook een brug naar de toekomst van jonge Biestenaren is. Zij kunnen op de glaspanelen de foto’s zien van 7 boerderijen die verdwenen zijn. “De foto’s zijn door fotograaf Joop Korsmit in de oorlogsjaren 1942-1944 gemaakt, die dat toen voor één ei deed ”, zei Ellen Brouwers.

700 jaar Biest-Houtakker

Tegenover de kerk staat het beeld van de drie regenten van Biest-Houtakker die al sinds 1328 de Gemeynt beheren. Nu is er een brug naar de toekomst bijgekomen.

In 2028 bestaat het dorp 700 jaar en het zou een mooie gelegenheid zijn om voor iets meer dan een ei een nieuw kunstwerk te plaatsen.

Het glaskunstwerk ‘Verdwenen’ is gemaakt in opdracht van woningcorporatie Leystromen, gemeente Hilvarenbeek, Van der Weegen bouwontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.