Een inwoonster uit Hilvarenbeek werd recent geraakt door een verhaal van een vriendin. Ze vertelde over haar zwager met beginnende dementie. Hij was daar heel open over, maar zijn vrouw, haar zus, schaamde zich verschrikkelijk. Dat hij geheugenverlies had en onhandig was, was tot daar aan toe, maar het bespreekbaar maken hiervan binnen de vriendenkring was het laatste wat ze wilde. Het woord ‘dementie’ kon ze helemaal niet over haar lippen krijgen.

Tijdens verjaardagen en bijeenkomsten van de bridgeclub en de kerk werd door haar en andere aanwezigen steeds gedaan alsof er niets aan de hand was. “De zogenaamde opgewekte sfeer was voor hem pijnlijk om mee te maken”, zo vertelde de vriendin. Toen ze met haar zus in gesprek ging, in de hoop dementie toch bespreekbaar te maken, reageerde deze met de woorden: “Nee, nee en nog eens nee! Hier gaan we niet over praten”.

Hoe kan het anders?

Belangrijk is dat het bekend mag zijn. Dat ook de omgeving weet wat er speelt. Dat geeft rust bij zowel de man of vrouw met dementie als bij de partner, maar ook bij mantelzorgers, vrienden, buren. Door het bespreekbaar te maken kunnen er zoveel mooie en waardevolle contacten ontstaan en kan er hulp komen die je misschien eerder niet verwacht had.

Dementiewijzer

De Dementiewijzer- verkrijgbaar bij ContourdeTwern - geeft wel 20 tips over hoe je om kunt gaan met iemand die dementie heeft. Hier volgen enkele adviezen:

• Maak contact met iemand met dementie; niet door vragen te stellen maar door te vertellen.

• Ga minder in op feiten maar reageer vooral op emoties. Is er een pijnlijke situatie? Stel gerust en help.

• Betrek de persoon met dementie bij bezigheden. Spreek deze aan als een volwassen persoon en laat blijken dat u het beste met hem/haar voor hebt.

• Ondersteun wat u zegt met gebaren.

Online training

Volg gratis de online training ‘goed omgaan met dementie’ op samendementievriendelijk.nl/trainingen en wordt ook dementievriendelijk.