Beste Frans van Helvoirt,

De kerstdagen heb ik besteed aan het onderzoeken van mijn vermeende zonden naar u en de RK gemeenschap toe. Ik kon er niet veel vinden, wel in uw paginagrote ingezonden brief. Vrouwen als Janny Post én Maria Magdalena zet u op een niets ontziende manier weg! Trouwens vrouwen in het algemeen, die troost vinden bij Maria Magdalena. Eigenlijk kan dat vandaag de dag niet meer!

Uw link met de geboorte van Christus en het feest daaromheen begrijp ik niet goed. Dan heb ik uw eerste kolom wel zo ongeveer gehad.

De volgende kolommen gaan over Rennes-le-Chateau. U zit er behoorlijk naast, en wel om de volgende redenen:

De pastoor was plotseling erg rijk. Dat was op zich geen misdaad, daarom is er geen proces verbaal opgemaakt en ook geen gerechtelijk onderzoek geweest. De autoriteiten, die er wel weet van hadden, beschouwden het als een interne Rooms Katholieke zaak. Franse autoriteiten in het algemeen, wilden zich niet met kerkelijke zaken bemoeien. Napoleon was nog niet zolang verdwenen en juist hij had gezorgd voor scheiding tussen kerk en staat; en terecht! Bovendien, als er sprake was geweest van een schat, in welke vorm dan ook, was deze in de loop der jaren wel weer op de ‘markt’ gekomen.

En de Kerk? Zij zweeg! Zoals ze vaker hebben gedaan bij moeilijke kwesties. Zo konden de verhalen ontstaan van ondermeer Dan Brown en anderen. Leuke romans, met een zekere historische waarde, die nopen tot nader onderzoek, als de lezers daar zin in hebben.

U haalt ook nog de Graal aan, die Jezus gebruikt zou hebben bij het laatste avondmaal. U mag heel lang zoeken, maar u zult, en niemand, de graal vinden. De Graal is een mythe, vooral beschreven door Chrétien de Troyes, schrijver van de Arthur legenden en de Parcival verhalen.

Bewust of onbewust, vergeet u het vermelden van de oprichting van de inquisitie rond het jaar 1200 door Dominicus de Guzmann, waar de orde van de Dominicanen naar is vernoemd. Paus Innocentius III (vertaling: ‘de onschuldige’) is de voornaamste opdrachtgever voor de Inquisitie. Het werk van de Inquisitie heeft De Guzmann nauwelijks meegemaakt, hij stierf in 1220, vermoeid van het vele reizen en de strijd tegen de Katharen. Wel werd hij al in 1234 Heilig verklaard. Rome probeerde met de Albigenzer kruistochten tegen de Katharen (1209-1229) een einde te maken aan het Katharisme.

In de loop der eeuwen reikte de hand van de Inquisitie erg ver. Met name op universiteiten mochten de werken van de Griekse en Romeinse wijsgeren niet meer gedoceerd worden. En Galileï moest zijn stelling herroepen, dat de aarde niet het middelpunt van het universum is. De donkere middeleeuwen waren aangebroken. Met de komst van Erasmus (rond 1500 en zijn boek Lof de Zotheid) en Thomas Moore (Engeland) trad er enige verlichting in, maar niet helemaal. Overigens had Erasmus geluk. Hij verbleef enige tijd in Parijs bij zijn drukker. De Inquisitie wilde beiden oppakken. De drukker werd opgepakt; Erasmus wist naar Zurich in Zwitserland te ontkomen.

De inquisitie speelde het wel fraai; deze kerkelijke rechtbanken veroordeelde ketters, maar ook heksen, zij lieten de uitvoering van de opgelegde straf over aan de wereldlijke macht, zo meenden zij geen bloed aan hun handen te hebben.

De inquisitie werd door Napoleon in heel veroverd Europa opgeheven.

Minstens even erg was de kerkelijke boeken index. De Rooms Katholieke kerk bepaalde welke boeken Katholieken wel en niet mochten lezen. In Nederland heeft de index tot ongeveer 1960 bestaan. Niemand trok zich er iets van aan.

Helemaal fraai is uw laatste kolom; daarin staat: ”Blijf met je ketterse tengels van hen af”. Tevens haalt u voor mij nog een literaire brandstapel aan. Ik zie het al voor mij: de inquisitie heeft zitting op de Vrijthof in de muziekkiosk, vervolgens mag ik een eindje verderop plaatsnemen op een brandstapel.......!

Door uw weglatingen van belangrijke feiten, verdraaïngen en vooral de warrige onzin in de laatste kolom, kan ik voor uw dissertatie niet meer dan een schamele VIER geven; met het advies om de wereldlijke en kerkelijke geschiedenis nog maar eens goed na te kijken en vooral te laten doordringen!

Dan als laatste; uw opmerking over de laatste kerk die ik dicht zou willen doen. Laat ik u geruststellen: over 50 jaar bestaan er nog kerken! Wellicht hebben we dan drie of vier Pausen gehad, waarvan er wellicht één is, die het geloof ontdoet van zijn dogma’s. Kortom; over 50 jaar zijn we weer af bij het Kathaarse geloof en dat is ook een Christelijk geloof! Het Gnostisch beleven van het Christendom - Arianisten en Katharen waren daar goed mee bezig.

Overigens, dat is mijn allerlaatste opmerking; zou ik een nee/nee sticker op uw brievenbus plakken, want uw ergernis over de columnisten van de Hilverbode is bijzonder groot en dat gaat ten koste van uw gezondheid....!

Spreuk van deze week:

”In het verleden ligt onze toekomst....!“

(onbekende auteur)

Ik moest het effe kwijt....