Tijdens de donkere wintermaanden neemt het aantal woninginbraken helaas weer toe. En de impact is vaak groot.

De impact van een inbraak op bewoners en hun directe omgeving kan enorm zijn. Het voorkomen van slachtofferschap, het vangen van meer inbrekers en het verminderen van het aantal woninginbraken zijn daarom van groot belang. We zetten als politie stevig in op integrale samenwerking. Ook vragen we burgers nadrukkelijk om een verdachte situatie te melden om zo meer aanhoudingen op heterdaad te kunnen verrichten.

Wat doet de politie?

Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Wij doen er alles aan om deze inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan.

Bel 112 bij verdachte situatie

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Preventietips

Als u zelf preventiemaatregelen treft, heeft u tot 90% minder kans op een woninginbraak. Het gebruik van verlichting, zowel binnen als bij de deuren die toegang geven tot de woning, helpt ook. We adviseren dan ook om tijdschakelaars op lampen aan te sluiten. Zorg dat de verlichting aan- en uitgaat op wisselende tijdstippen en in wisselende vertrekken. Ook goed hang- en sluitwerk is belangrijk.

Op politie.nl onderwerp ‘Woninginbraak en www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips. Ook vindt u hier andere methodes die inbrekers vaak gebruiken om in te breken en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.

Wees alert!

De meeste woninginbraken lost de politie op dankzij oplettendheid van buren.

• Ziet u iets wat niet in de haak lijkt? Bel 112

• Onthoud signalement en bel meteen 112

• Verdacht persoon? Bel 112, geef door wat u ziet en de politie kan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. Ook als u twijfelt, bel de politie via 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Wist u dat 80% van de woninginbraken dankzij oplettendheid van buren wordt opgelost?

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien.

Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten.

Schrijf op wat u zag:

• Lengte (groter of kleiner dan uzelf)

• Postuur (dik of dun)

• Leeftijd (schatting)

• Haarkleur

• Kapsel

• Kleding (kleur en soort)

• Tas of rugzak (kleur en soort)

• Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken

• Welk vervoermiddel? (merk, model, kleur en kenteken)

Bellen met de politie:

Spoed en melden verdacht gedrag: 112

Voor doven en slechthorenden: 0900-8112

Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Voor doven en slechthorenden: 0900-1844

Meld Misdaad Anoniem (MMA): 0800-7000

Wijkagenten Nihat Karacan en Ann-Christien van der Geld