Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, kruiden die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zelfs in de winter doe je dan mooie ontdekkingen.
door Kees van Kemenade
De hazelaarstruik op het talud aan de Hakvoortseweg bloeit. Het is midden in de winter, maar de katjes bloeien nu en verspreiden hun stuifmeel. De wind voert het mee en ooit zullen de pollen ergens voor bevruchting kunnen gaan zorgen. Een mooi fenomeen, behalve voor mensen die lijden aan hooikoorts, die kunnen die minuscule korreltjes missen als kiespijn. Vroege bijen kunnen het stuifmeel wel waarderen.
Het bloeien van de hazelaar is eigenlijk ook wel een mooi symbool: de lente zal zeker weer komen en een einde maken aan de koude, korte en natte dagen. Dus eigenlijk wordt ik een beetje blij van het zien van de hazelaar tijdens mijn dagelijkse wandeling.
Hazelaars zijn stuiken, als het een boom is dan is het een exoot. Op de grond zie ik nog wat verdroogde bladeren liggen; een ovale vorm met een puntje aan het einde. De rand van het blad is niet glad, maar gezaagd. Hier en daar liggen nog wat schillen van de hazelnoten. Opengemaakt door een eekhoorn misschien of anders wel door muizen. Als er een rond gaatje in een hele hazelnoot zit, dan is dat geboord door een insect. Nogal wat insectensoorten, zeker ook vlinders, hebben de hazelaar als een waardplant. Kun je er verder nog iets mee? Nou ja, je kunt de hazelnootjes bij het begin van de herfst verzamelen en ze in de winter opeten. Helaas zijn de onze nogal klein en niet heel lekker. Die wij kopen in de winkel, komen allemaal uit warmere streken.
De takken van de hazelaar werden vroeger wel gebruikt in de bouw, omdat ze sterk en toch buigzaam zijn. Ze werden dan gevlochten en met leem bestreken om een wand (van winden, dat wil zeggen vlechten) te vormen. Je kunt dat nu nog als je een natuurlijk hekwerk zou willen maken in je tuin. Maar het mooiste is toch om een hazelaar gewoon aan te planten en te genieten van alles wat hij te bieden heeft.