Sinds mensenheugenis heeft het niet meer zo hard en langdurig geregend. De zon liet zich nauwelijks zien en elke dag viel het water met bakken neer. Toch heeft het nergens in onze gemeente tot calamiteiten geleid en dat is te danken aan de vooruitziende maatregelen die in ons land en hier dus door Waterschap De Dommel zijn genomen.

door Kees van Kemenade

Wie in de voorbije maanden het journaal volgde, zag hele dorpen en steden in Belgiƫ en Noord-Frankrijk onder water staan. Het buitengebied zag eruit als een binnenzee. En hier in ons land, meer speciaal in deze gemeente? Het regende er even hard als bij onze zuiderburen, maar serieuze overstromingen waren er nergens. Wat zandzakken op een kademuur, een dijkje dat elders verstevigd moest worden, dat was het zowat wel. Nergens in Hilvarenbeek hoefde een boer of een burger zich zorgen te maken. Iedereen vond het normaal dat het water bijna even snel verdween als het gevallen was.

Ruimte voor beken

Dertig jaar geleden dreigden er enorme overstromingen in het rivierengebied. Ook langs de Maas, de rivier waar onze riviertjes de Beerze, Reusel en Spruitenstroompje via de Dommel in uitvloeien. Men is hier toen wakker geworden en startte met het project Ruimte voor de Rivier. Dat behelsde vooral de grote rivieren, maar ook aan de beken werd gedacht. Zij zorgen immers voor de afwatering van Noord-Brabant en zelfs een deel van Vlaanderen. Er werden bekkens aangelegd, zoals het Diessens Broek, waar overtollig water kon worden geborgen totdat het peil weer ging dalen en het water kon afstromen. Stuwen regelen dat en die worden door de mensen van het Waterschap nauwlettend in de gaten gehouden. Waar het overstroomde was het dus gepland en bracht het geen schade toe. Het onder water zetten van gebieden bleek heel nuttig in de strijd tegen de verdroging en het op peil houden van de grondwaterstand. Een langdurige en hete zomer kan nu minder schade aanrichten. Wanneer je nu langs het Spruitenstroompje wandelt zie je aan de stroomsnelheid dat de stuwen geopend zijn. Met een flinke snelheid gaat het nu richting Maas en dan de Noordzee. De vraag komt dan op; zouden we dit heldere water niet wat meer vast moeten houden? Voor als de zomers nog heter gaan worden.