Buiten was het guur, binnen, in het Open Huis, behaaglijk. Een groot deel van de middag dan toch! Op deze historische locatie vond een ontmoeting plaats tussen, wat de initiatiefnemers zijn gaan noemen, de ‘gulle gever’ en potentiële ontvangers. De ‘gulle gever’ is de Maatschappij van Welstand, de mogelijke ontvangers de ‘erkende armoedebestrijders’ die in Beek zich het lot aantrekken van mensen aan de onderkant van de samenleving.

door Ad Smeijers

Denk aan Quiet, Swadt, Leergeld en Voedselbank. De Maatschappij van Welstand (MvW) was vertegenwoordigd door directeur-bestuurder René van de Kieft.

De geschiedenis van MvW begint in Beek met ds. Jacob van Heusden. Jacob was een man met compassie. Hij wilde zijn verarmde kerkleden tot welvaart brengen. Hoe dan? Door ze te laten boeren op landbouwgrond die MvW verkreeg uit erfenissen, legaten en reguliere aankoop. Door goed te boeren kwamen die noodlijdende gezinnen er boven op; ze bereikten een zekere welstand. Anno 2024 beheert MvW 3000ha landbouwgrond. Het behaalde rendement wordt deels besteed aan behoud van protestants erfgoed. De rest komt ten goed aan mens en natuur.

Beekse projecten

Hilvarenbeek is een welvarend dorp. Vergis je niet. Ook bij ons schrijnende gevallen van bittere en stille armoede. Cees van Hoof, voorzitter van Senioren Netwerk Hilvarenbeek, had de cijfers paraat. Hij wees op het verband tussen armoede en eenzaamheid. (red. zie het artikel van Kees van Kemenade)

MvW profileert zich als ‘gulle gever’ zonder nochtans voor sinterklaas te spelen. Met andere woorden: plannen moeten goed onderbouwd worden.

De meeste voorstellen die deze dag ingebracht werden verkeren nog in een premature fase. Ik noem er twee.

Project stichting ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers. Het plan van pastor Cor Daemen lokte veel bijval, veel vragen en nog meer opmerkingen uit. Heb je onderzoek gedaan om hoeveel mensen het gaat? Wat jij wilt bestaat al, ga eens bij het gemeentehuis langs. Het onderwerp ‘mantelzorgers’ leeft, dat is duidelijk. De hem toegemeten tijd werd ruimschoots overschreden. Erg? Helemaal niet, het regende suggesties. Kortom, werk aan de winkel om het idee uit te bouwen tot een concreet plan dat MvW wil financieren.

Zo ging het ook met het project Maak muziekonderwijs bereikbaar voor alle kinderen. Jozef van der Maas hamerde op het belang van samen muziek maken voor het welbevinden van jongeren. Corona heeft veel kapot gemaakt.

Buiten-Beekse projecten

Concreet waren de onderwerpen die na de pauze aan de orde waren.

De Tilburgse stichting broodpater Gerrit Poels is toe aan een nieuwe keuken, een professionele keuken. De oude schiet te kort. Op jaarbasis verstrekt de broodpater 12.000 warme maaltijden, dat worden er 16.000. Zo groot is de nood. De keuken draait een drieploegendienst. De keuken draait op vrijwilligers. Met € 34.000 is de nood gelenigd. Dit plan heeft goede papieren.

Het tweede project van buiten Beek, stichting Eskol, werd voorgesteld door Jacques Davidse. Deze orthodoxe Zeeuw is erg betrokken bij Moldavië, een straatarm land waar corruptie welig tiert. Het landje is wellicht het volgende slachtoffer van Poetins machtshonger. De nood daar staat in schril contrast met wat wij in ons goede vaderland nood noemen. Onze nood is in Moldavië een luxe probleem. Niet dat hij ‘oogdruppelen’ of ‘trompet leren spelen’, onze nood, bagatelliseerde maar toch... Een verhaal om het koud van te krijgen. Zijn stichting Eskol, bijbels voor land van melk en honing, bouwt een huis waar getraumatiseerde oude vrouwen op adem kunnen komen. Kosten € 89.000.

Niet dat Van de Kieft die sommen geld toezegde. Sterker nog, onmiddellijk na de pauze moest de directeur-bestuurder bij MvW de bijeenkomst verlaten. Jammer was het wel. Voor zijn aandeel werd hij beloond met streekproducten die in de tijd van ds. Van Heusden ook gangbaar waren: in Beek gebrouwen bier, een pot Bikse honing en appelsap op biologische manier verkregen. Dat viel in goede aarde.

Nieuwe bijeenkomst

Ook het voorstel om volgend jaar de bijeenkomst te herhalen om samen te leren van de goedgekeurde projecten, viel in goede aarde.

Al met al heeft iedereen door deze bijeenkomst een duidelijk beeld gekregen van wat de Maatschappij van Welstand kan bieden..