Het was al eerder aangekondigd: d’AfenToeters kregen de tweejaarlijkse Cultuurprijs van Hilvarenbeek, de Jan Naaijkensring toebedeeld. Zondag 28 januari was het zover. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Elckerlyc werd hen de prijs overhandigd door burgemeester Evert Weys. Op deze plaats willen we graag wat meer licht laten schijnen op het orkest, en hoe het zich door de jaren heen ontwikkelde.
d’AfenToeters werd opgericht eind 1982, als de nieuwe Hofkapel van de Pezerikken. De naam hebben ze gekregen van Cees Remmers. Tammezuur was hun voorganger en diende als voorbeeld voor de Hofkapel. In 1982 werden ze tijdens het eerste Liekesfist aan het publiek voorgesteld. Ze konden toen twee nummers ten gehore brengen.
Vrij snel werd hun repertoire groter richting carnaval. Vanaf het begin kozen ze voor verschillende nummers die ze vrijwel zeker enkele jaren zouden kunnen spelen. Heel efficiënt en herkenbaar als de Hofkapel. De eigen blaas-sound ontstond toen al. In het begin werden ze muzikaal geleid door Sjef Roberts, maar na enkele jaren nam zijn zoon Joep het van hem over. Joep is daarmee ontzettend belangrijk geworden voor de te spelen nummers en de noodzakelijke arrangementen. Heel veel nummers zijn jarenlang uitgevoerd, maar ook tijdens de vele Liekesfisten begeleidden ze zangers en zangeressen. Die nummers moesten in een korte tijd worden geschreven en ingestudeerd, meestal voor eenmalig gebruik.
Uiteindelijk zijn ze 17 jaar lang Hofkapel geweest bij de Pezerikken.
BAH-avond
Daarna stopten ze niet met muziek maken tijdens carnaval en daarbuiten. Ze bleven de optochten in Esbeek en Hilvarenbeek muzikaal ondersteunen en vrij snel begin deze eeuw ontstond het idee, samen met Karel de Hond van de Gouden Carolus, om een Bikse Aovond Holladijee te gaan organiseren. Een feestavond op de zaterdag met carnaval in het Pezerikkengat. Een traditie werd geboren en dit jaar (2024) vind alweer de 22e BAH avond plaats. Een marathon van ongeveer 50 meezingers, Engels- en Nederlandstalige, allemaal gezongen door zangers en zangeressen uit Hilvarenbeek.
Door het jaar heen bleven ze repeteren, want ook op andere momenten dan tijdens carnaval treden ze op. Zo hebben ze o.a. opgetreden in Esbeek, Poeldijk, Poppel, Tilburg, Scheveningen, Utrecht en zelfs al vele keren in Schlema (Duitsland) op een internationaal muziekfestival. Op dat festival traden ze in 1996 voor het eerst op en in september 2023 voor de 12e keer. Ze werden daar door de organisatie in het zonnetje gezet voor hun enthousiaste optredens door de jaren heen.
Zomergeblaos
Vanuit d’AfenToeters is ook Zomergeblaos ontstaan. Begonnen als een eenmalig optreden, met enkele andere blaaskappelen uit de gemeente, op de Vrijthof op een zelfgemaakt podium, met een kleine tapinstallatie en enkele kratjes frisdrank. Die zondagmiddag werd een succes en het jaar daarop organiseerden d’AfenToeters weer zo’n muzikale middag. Was dat eerst op het eind van de zomervakantie, na een aantal jaren zijn ze verhuisd naar Pinksteren, omdat Elastiek al een aantal jaren geen aanspraak meer maakte op dat weekend. Zomergeblaos is een tweedaags evenement geworden toen d’AfenToeters 25 jaar bestonden.
Toen ze elf jaar bestonden namen ze hun eerste cd op, waarna er nog twee volgden. Een cd opnemen was dertig jaar geleden nog best een spannend project. Sinds kort kun je alle cd’s beluisteren via YouTube.
Repeteren
Nu carnaval weer lekker dichtbij komt, wordt er extra intensief gerepeteerd voor de BAH avond en de optredens in de optochten en enkele kroegen. In Schuttershof repeteren ze zeker al meer dan 25 jaar en hebben daar vele uitbaters ‘overleefd’. Op dinsdagmiddag treden ze ook dit jaar weer op in het Haaikneuterrijk in de zaal van Schuttershof. Het dwèèlen op maandagmiddag in het Pezerikkengat mag ook niet worden overslagen.
Tijdens pROOSt, september 2023, kregen ze van de burgemeester te horen dat de Jan Naaijkensring aan hen is toegekend voor hun grote waarde voor de (blaas)cultuur in Hilvarenbeek. Als orkest, als organisator en als groot voorbeeld voor de blaasorkesten die na hen ontstonden.
Prijsuitreiking
Zondagmiddag 28 januari was het dan zover, de overwegend muzikale programmering, waarbinnen rond drie uur de burgemeester de ring uitreikte. Geen enkele muzikant kreeg de ring om zijn ringvinger. Hiervoor had het orkest een beeld met handen gemaakt, waardoor de ring symbolisch aan iedereen tegelijk werd uitgereikt. De draagspeld, die je niet na twee jaar hoeft in te leveren, werd aan het vaandel vastgemaakt. De middag werd opgeluisterd door serenades van harmonie-orkest Concordia van 1839, Bende Betoeterd en Zuutjes Aon. Natuurlijk kon een optreden van de laureaat niet ontbreken. Ook de aftrap werd door d’AfenToeters muzikaal verzorgd. Ze speelden een nummer dat ze ook 42 jaar geleden speelden tijdens hun bekendmaking aan de Liekesfist bezoekers.
Hilvarenbeek is een dorp met veel cultuur, tradities en evenementen. d’AfenToeters maken daar nu al ruim veertig jaar deel van uit en weten daar met hun muziek en organiserend vermogen een geweldige bijdrage aan te leveren.
Goed voorbeeld....