Het Energiehuis Hilvarenbeek heeft een duidelijke missie: zorgen dat de mensen kunnen leven met een fijn comfort in huis en met zo min mogelijk energiekosten. Om daar een beetje zicht op te krijgen, kun je natuurlijk uitgaan van de rekeningen van het gas- en elektra-bedrijf, maar je kunt veel meer te weten komen, als je gebruik maakt van wat meetapparatuur. Het Energiehuis op de Vrijthof kan die aan je uitlenen als je van plan bent je woonklimaat te verbeteren en tegelijk wilt besparen op de kosten voor stroom en gas.
door Kees van Kemenade
Graag wil ik meer weten over de luchtkwaliteit en temperatuur in mijn huis en ga toch maar eens een van die apparaten lenen bij het Energiehuis op Vrijthof 11.
Wim Lemmens legt mij keurig uit hoe een C02-meter werkt en hoe ik deze moet aflezen. In één oogopslag zie ik de temperatuur in de woonkamer, het vochtgehalte in de lucht en de hoeveelheid CO2 om mij heen. Thuis precies neergezet zoals Wim het mij had uitgelegd, gewoon midden in de kamer. Niet midden tussen de mensen. Na enkele minuten worden mijn gegevens duidelijk en nauwkeurig weergegeven. Temperatuur 18.9 graden, dat is een mooie waarde, want ik hoef het niet zo heet. De luchtvochtigheid (lv) is 54%. Wim vertelde dat het tussen de 40% en 60% dient te zijn. Langdurig eronder, dan moet ik gaan bevochtigen. Langdurig erboven, dan dient er extra geventileerd te worden. Nog belangrijker vind ik de derde waarde die ik kan aflezen, hoeveel CO2 er hangt. Zuurstof adem ik in, CO2 adem ik uit; en dat mag niet heel de kamer vullen. De meter geeft 683 aan. Volgens Wim is het tot 800 goed, van 800 tot 1200 acceptabel, daarboven is het slecht tot onacceptabel en moet er vanaf 1400 extra geventileerd worden.
Om een goed beeld te krijgen moet je dus wel een aantal dagen achtereen blijven waarnemen. Dat merk je bijvoorbeeld als je in de avond met een paar vrienden op bezoek krijgt en de deuren dicht houdt, de waarden flink zijn opgelopen tot ver boven de 1000. Maar in de ochtend, als ik naar beneden kom, zit de CO2-waarde weer net boven de 600. Ik kan mezelf dus een schouderklopje geven, want het is goed toeven in de woonkamer. Dat moet ik vannacht ook nog eens gaan proberen op de slaapkamer. Kijken hoe de waarden daar dan zijn.
Meten werkt motiverend
Dat is meteen het leuke ook van meten: je raakt een beetje enthousiast om je te verdiepen op dit gebied. Zo komt dingen te weten, die je aan het denken zetten en je uiteindelijk een prettiger woonklimaat en minder energiekosten opleveren. En het kostte allemaal niets, zelfs de uitleg is gratis. “Wij kunnen er ook nog een app bij installeren op je smartphone,” vertelt Wim. “Ook daar helpen wij graag bij. Je ziet dan alles op een grafiek en die kun je mooi uitlezen. Je hebt dan overzicht door de uren en de dagen.”
Maar er is meer, andere vernuftige meetapparaten die je kunnen helpen. “De P1-meter! De meeste mensen hebben een Slimme Meter in de meterkast, daarbij zijn informatie over zowel gas- als stroomverbruik gekoppeld. Wij hebben een P1-meter met een app op je telefoon, daarop zie je zowel het actuele gebruik van beide energiebronnen, als je dag-, week- en verbruik op lange termijn. Je krijgt daarmee nóg veel meer inzicht. Je ziet meteen als je iets uitschakelt, hoeveel je dat oplevert. Maar er is nog veel meer mogelijk. Een Kwh-meter bijvoorbeeld, die meet hoeveel elk apparaat of verlichtingseenheid verbruikt. Je steekt hem in het stopcontact en daar de stekker weer in. Maar… kom eens bij ons langs en dan laten wij zien wat er allemaal mogelijk is. Het onafhankelijke Energiehuis is er immers voor jou.”
U kunt gewoon binnenlopen bij het Energiehuis Hilvarenbeek op Vrijthof 11.
Openingstijden: vrijdag van 13.00-16.00 uur, zaterdag van 10.00-13.00 uur.
Bellen of mailen kan ook: 013 23 40 555, info@energiehuis-hilvarenbeek.nl.
(vr. 9 en zat. 10 februari gesloten vanwege carnaval)