Graag maak ik elke dag een wandeling, het liefst in de bossen rondom Hilvarenbeek. Nu ben ik ook verslaafd aan mijn stappenteller, die heb ik ingesteld op 6.000 stappen per dag en dat is om en nabij 4,5 kilometer. Als ik het op 100 stappen niet heb gehaald, doe ik in de tuin nog een honderdtal stappen en kleurt het balkje voor die dag alsnog blauw! Tja, ieder zijn eigen eigenaardigheden. In de omgeving hebben we een vijftal favoriete wandelingen. Door het regenweer van de laatste tijd moesten wij het wat hogerop zoeken, hetgeen niet lukte. Met hoge wandelschoenen dan maar door de plassen lopen.

Een van onze favoriete wandelingen begint bij de parkeerplaats nabij het huisje van Schotel. Het lange pad aldaar, geeft een aantal wandelingen aan zoals de gele, rode en blauwe route. Ook leuk, linksaf, is een heuvel waarop ouders met hun kinderen een Kabouterbos hebben gecreëerd. Heel uitnodigend zou je denken. Maar de bosbeheerders moeten met hun zware machines ook hun werk doen. Dat werk, overigens, kan ik niet helemaal volgen. Met zware zaagmachines voorzien van rupsbanden rijden ze een stuk bos in, zagen een paar bomen om en dat is het dan. De bomen blijven ter plekke liggen en na weken komt er weer een machine met rupsbanden die de stammen uit het bos sleept, vervolgens de bomen op een bepaalde maat zaagt en opstapelt; meestal naast het pad.

De vernielingen die aangericht worden door de zware machines zou ik desastreus willen noemen, nog afgezien van de herrie die het bosleven behoorlijk op zijn kop zet.

Ik meen te weten dat bosbeheerders deze werkzaamheden ”uitdunnen van het bos” noemen. Maar goed (of eigenlijk niet goed), de bossen zijn van ASR en die zien er een verdienmodel in. Waarschijnlijk gaan de stammen naar de zogenaamde BIO verbrandingsovens. Daar is weinig bio aan, hebben we inmiddels geleerd!

Nog even terug naar die zware machines met hun rupsbanden. De wandelpaden worden voorzien van diepe sleuven, waar het vele regenwater in blijft staan. De meeste van die machines hebben een grondschuif voorop de machine zitten. Waarom wordt die niet gebruikt om na gedane arbeid het wandelpad even glad te strijken? Past waarschijnlijk niet in het ‘verdienmodel’.

Merkwaardig genoeg rijden er ook boswachters rond in van dieselmotoren voorziene voertuigen, die je aanspreken als je hond niet aan de lijn loopt. Alsof een jager in het jachtseizoen een in verwachting zijnde Hinde onderscheidt van een Hinde die niet in verwachting is......! Overigens, reeën heb ik de afgelopen twee jaar niet meer in de bossen gezien, wel sporen van wroetende zwijnen.

Dan nog iets, je mag je niet buiten de paden begeven. Wat nu gebeurt, is dat wandelaars hun eigen omleiding maken om de plassen heen. Als iemand wil reageren en het wel begrijpt, mag dat natuurlijk.

Spreuk van de week:

Door de bomen het bos niet meer zien.....

(oud bekend spreekwoord)

Ik moest het effe kwijt....