Na de regen die er afgelopen najaar al viel en waar het in januari vrolijk mee verder ging, bleef het ook afgelopen week niet droog. Elke regenrecord is inmiddels al gesneuveld en boeren vragen zich vertwijfeld af wanneer ze weer op hun land kunnen.
door Harrie Wenting
Een van de gebieden waar de overlast het hardst gevoeld wordt is op het Wellenseind in Lage Mierde. Op de plek waar de beken Reusel en Raamloop bij elkaar komen zou het water goed afgevoerd moeten worden. Maar sinds de werkzaamheden aan de beken, waarbij er veel aandacht was om het water langer vast te houden, gebeurt het tegenovergestelde. De brug op de Buitenman stond al meerdere keren geheel onder water, zo ook afgelopen week. Het bordje dat verwijst naar drijfzand kan nog net het kopje boven water houden, maar daar is ook alles mee gezegd. Elders in de regio wachten aspergebedden om opgeploegd te worden, maar hoe doe je dat als het water nog tussen de rijen staat en geen trekker het land op kan?
En waar gaan de boeren hun drijfmest laten als die voorlopig nog niet uitgereden kan worden?
Intussen wrijven verkopers van dompelpompen zich als een van de weinigen in hun handen. Iedereen die een kelder in zijn huis heeft weet nu of die waterdicht is en in veel gevallen bleek dat niet zo te zijn. Verzekeringsmaatschappijen laten het op dit punt ook afweten, zo merken veel particulieren. Het waterdicht maken van je kelder is vooral een zorg die bij de eigenaar zelf ligt. Maar nu weten we ook dat het alom bekende spreekwoord lang niet altijd opgaat en dat we dat beter aan kunnen passen: geen avondrood, toch regen in de sloot!