Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, kruiden die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Vooral aan het einde van de winter is er in de natuur veel te beleven.

door Kees van Kemenade

In het weitje bij de vijver aan de Gildelaan bloeien half februari al de eerste madeliefjes. Dat is helemaal niet raar, want je kunt ze in de winter, als het tenminste niet vriest, al wel eerder zien. Natuurlijk, de bijnaam is het Meizoentje, maar dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ze in die maand pas echt op zijn talrijkst zijn. Maar, het geleidelijk warmer worden kan er ook mee van doen hebben. De wei wordt door de gemeente af en toe gemaaid, dus het gras kan niet de hoogte in groeien, mest komt er niet op en er is een redelijk vochtige bodem, plus er valt genoeg zonlicht op de lepelvormige blaadjes. Allemaal voorwaarden voor deze mooie witte bloempjes met hun gouden hartje, dat eigenlijk uit heel veel bijzonder kleine bloempjes bestaat.

Verleden jaar werd er onder de luisteraars van Vroege Vogels een enquête gehouden: Wat moet onze nationale bloem worden? Het madeliefje won! Eigenlijk een bescheiden bloempje, dat maar zo’n 10 cm hoog wordt. Maar wel eentje met een associatie met de Heilige Maagd Maria.

Onze nationale bloem kun je gewoon eten, blaadjes zowel als bloempjes. Dat doen wij Nederlanders niet zo graag, maar je zou het eens moeten proberen. Hij is zó algemeen, dat het best wel kan. Wat blaadjes plukken en door de salade en kijken of iemand het onbekende ingrediënt opmerkt. In de natuurgeneeskunde wordt het madeliefje ook gewaardeerd, vanwege de aanwezigheid van geneeskrachtige stoffen. In mijn jeugd maakten kinderen buiten graag kransjes van deze bloempjes. Je plukt er een flink aantal en maakt dan met je nagel een spleetje in een steeltje. Daar rijg je een ander madeliefje door, enzovoorts.

Ben je nou op een wandeling in het buitengebied en kom je voorbij een weide. Kijk dan: is hij egaal groen? Tja,… beter is als er af en toe een wit bloempje met een geel hartje te bekennen is.