Vrijdag 1 maart komt Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) naar bio-boerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek om er met inwoners te praten over zaken als regionale ontwikkeling. Tom, afkomstig uit Breda, is op dit moment met zijn 40 jaar een van de jongste leden van het Europese Parlement (EP).

De bijeenkomst begint om 19.45 uur.

door Harrie Wenting

“Er liggen de komende tijd belangrijke vraagstukken op tafel waar we een besluit over moeten nemen”, zegt Tom als hij op weg is naar Straatsburg voor zijn wekelijke inbreng in het Parlement. “Denk aan zaken als energie, defensie, economische ontwikkeling en landbouw. Maar ook migratie. Zo buigen we ons deze week over de natuurafspraken die zo’n 25 jaar terug werden gemaakt en waarbij de Natura 2000 gebieden vastgesteld werden. We moeten nog steeds onze uiterste best doen om natuurherstel te bevorderen, maar nu de stikstof problematiek veel ontwikkelingen on hold zet moet je breder durven kijken.” Dat net deze week dit onderwerp in het EP aan bod komt vindt hij zelf geen toeval.

Stem van de regio

“In Hilvarenbeek wil ik graag horen wat er daar onder de bevolking leeft. Kunnen de ondernemers nog ontwikkelen of tegen welke belemmeringen lopen ze aan? Het Europees Parlement lijkt heel groot, maar we willen zoveel mogelijk ontwikkelingen van onderaf opbouwen. Daarvoor hebben we de stem van de mensen in de regio nodig, zoals in dit geval de mensen uit Hilvarenbeek en omgeving.”

Tom hoopt bij zijn werkbezoek vooral meer te horen over ideeën die er hier op het platteland leven en natuur, recreatie en landbouw naast elkaar te laten bestaan. “We zitten ook in de gelukkige omstandigheid dat er meerdere fondsen zijn die ontwikkelingen kunnen stimuleren”, zo licht hij een tipje van de sluier op. Hij laat doorschemeren dat er een zeer interessant fonds aankomt, maar omdat het nog verder uitgewerkt moet worden kan hij er op dit moment nog niet over uitweiden.

Inbreng over meerdere jaren

Tom, die in 2019 Lambert van Nistelrooij opvolgde als Europarlementariër, hoopt ook de komende jaren nog vanuit Brussel en Straatsburg te kunnen werken. “Het voordeel om jong in het EP te komen is dat ik er meerdere jaren mijn inbreng kan leveren. Het kost veel tijd om ingewerkt te worden in de soms taaie dossiers en als je er eenmaal inzit is doorpakken makkelijker. Zo werd er onlangs positief gestemd over een voorstel uit mijn koker, waarbij we afgesproken hebben om Europese infrastructuur in Europese handen te houden. Zo moet er een noodknop komen om een vreemde macht uit een haven te zetten wanneer deze moedwillig infrastructuur saboteert en moet er meer worden geïnvesteerd in energie-infrastructuur. Dat is niet direct materie waar ze in Hilvarenbeek van wakker zullen liggen, maar uiteindelijk raakt ons dit allemaal.”

De bijeenkomst op vrijdag 1 maart begint om 19.45 uur met een introductie van bio-boerderij ‘t Schop. Daarna wordt er gesproken over actiepunten voor Europa en geven enkele vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hun reactie. Om 21.00 uur volgt een gesprek over actuele thema’s voor de EU in deze regio.