Autismebewust streeft naar een autisme- en neurodiversvriendelijke samenleving. Dinsdag 2 april organiseert zij, na het succes in 2018, een tweede autisme-avond in Hilvarenbeek. Dinsdag 2 april is het Wereld Autisme Dag, en wordt wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor autisme. En dat is hard nodig, want er zijn nog altijd veel mensen die niet open durven te zijn over hun diagnose. Tijdens het programma ‘Prikkels! Over-léven met autisme’ laten twee sprekers een indrukwekkend verhaal horen en geeft een ervaringsdeskundige kunstenares een andere kijk op de wereld, háár wereld.

Robert de Hoog, een landelijk bekende prikkelcoach, trapt de avond af. Als middelbare scholier was hij naar eigen zeggen erg druk, waardoor leerkrachten hem niet goed begrepen. “Uren stilzitten in de klas, was voor mij erg lastig. Omdat ik op school merkte dat het juiste prikkelaanbod erg belangrijk is, ging ik me in sensorische informatieverwerking specialiseren. Prikkels kunnen enerzijds overweldigend zijn, maar ook voor plezier zorgen”, weet hij. “Bij doelgroepen die problemen hebben met prikkelverwerking kijk ik waar hun gedrag vandaan komt en ik neem hierbij het sensorische puzzelstuk voor mijn rekening. Met mijn opgedane kennis help ik weer andere mensen.”

“Vooral bij autisme, ADHD en dementie is de prikkelverwerking vaak verstoord. De hersenen verwerken prikkels dan op een andere manier. Mijn kennis draag ik klassikaal over aan zorgprofessionals, leerkrachten en begeleiders, binnen een opleidingsinstituut en ik ben één van de twee schrijvers van het boek ‘Prikkels in de groep’. In de mijn presentatie ‘Een dag vol prikkels’ genaamd, laat ik zowel mijn kennis óver als mijn ervaringen mét prikkels aan bod komen. Veel ideeën over het omgaan met sensorische problemen, komen van de mensen zelf, wat het extra interessant maakt.”

Anders denken, anders doen

Jojanneke Buylinckx uit Diessen vertelt over haar ervaringen met haar zoon Giel (15), die op 8-jarige leeftijd de diagnose PDD-NOS kreeg, een vorm van autisme. “Voor het zover was, merkten mijn man Björn en ik dat hij zich anders ontwikkelde dan zijn drie jaar oudere zus Pleun. Op sociaal vlak liep hij achter. Omdat Giel moeilijk uit zijn woorden kwam, raakte hij boos en gefrustreerd. Door zijn bovengemiddelde IQ begrijpt hij dingen wel, maar de leerstof moet hem anders aangereikt worden. De diagnose opende uiteindelijk deuren voor ons gezin en inmiddels zit Giel op de middelbare school in een schakelklas, waar er meer aandacht is voor de leerlingen”, legt ze uit. “Tijdens eerdere hulpverlening stond Giel met zijn autisme centraal, wat averechts werkte. De gezinstrajecten bij Back to Basic zorgden echter voor een ommekeer. Hier gingen we buiten onze comfortzone en werkten we aan bewustwording. Zodoende weten we nu hoe we situaties anders aan kunnen pakken.” Jojanneke hoopt met haar verhaal een inspiratiebron te kunnen zijn voor andere ouders van kinderen met autisme.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Annetje van Puijenbroek. De stichting heeft o.a. als doel dat iedereen mee kan doen in de samenleving om zo het saamhorigheidsgevoel te vergroten. En dat is precies wat Autismebewust ook nastreeft voor mensen met autisme.

‘Prikkels! Over-léven met autisme’ - dinsdag 2 april - CC Elckerlyc, Achter ’t Raadhuis 2, 5081 BA in Hilvarenbeek. Inloop vanaf 19.15 uur - start programma om 19.45 uur.

Kaarten kosten € 1,80 incl. een kop koffie of thee en zijn te reserveren via www.cultureelcentrumelckerlyc.nl/programma.