Een rustige agrarische omgeving met akkers, weilanden en natuurgebieden tussen Diessen, Haghorst en Middelbeers dreigt voorgoed zijn mooie Kempische karakter te verliezen, tenminste als de plannen doorgaan om hier tussen de 4 en 9 windturbines te plaatsen met een hoogte van 225 meter. Dat komt een heel eind in de richting van de Eifeltoren! We spraken met Margriet Ratelband en Paul Bemelen van ‘Meedenkgroep Windmolens Oirschot – Hilvarenbeek’ over deze plannen en wat het zou betekenen, als het tenminste doorgaat, voor de bewoners hier en voor de inwoners van de gemeenten verder weg.
door Kees van Kemenade
In 2022 doken de eerste berichten op dat er mogelijk windturbines zouden geplaatst kunnen worden in het gebied tussen de Provincialeweg 395 van Hilvarenbeek naar Oirschot en de Ontginningsweg in Haghorst. Volgens de berichten waren er inmiddels al grondeigenaren die het land, nodig voor de bouw, wilden verpachten aan de energie-investeringsmaatschappijen RWE en Stabag. “De mensen die hier wonen reageerden meteen heel verontrust, vooral toen de hoorden wat het aantal zou kunnen worden, tussen de 4 en de 9. Maar ook de hoogte van die turbines, 225 meter, dat sloeg in.”
Margriet Ratelband en Paul Bemelen zijn nog steeds verbaasd dat zoiets zelfs maar overwogen zou kunnen worden in een mooi landelijk gebied. “Wij hoorden dat het niet zomaar geruchten waren, maar dat de plannen bezig waren om concreet te worden, zeker nu er al grondeigenaren waren die er in mee wilden gaan. Wij zijn toen met een aantal bewoners van hier bij elkaar gaan zitten en hebben onze Meedenkgroep gevormd. Dat met de vraag: wat kunnen wij er tegen doen?”
In de slagschaduw
Natuurlijk weet iedereen dat we in een proces zitten waarbij de oude energiebronnen - kolen, gas, olie - voor een groot deel moeten verdwijnen. Om het klimaat te redden zullen andere energiebronnen nodig zijn. Wind is een daarvan. “Natuurlijk! Wij zijn het daar helemaal mee eens, maar niet op het land, in een landje zo dichtbevolkt als Nederland. Eigenlijk kán het hier niet eens. In Europa geldt de norm: geen windturbines en bebouwing binnen een cirkel van vier keer de hoogte van de turbine. Dat is in dit geval bijna een kilometer. Maar dan kun je in ons land helemaal geen windturbines meer bouwen. Men heeft de norm hier dus maar aangepast aan twee maal de hoogte voor de bebouwing in de omgeving. Daarom zeggen wij dan ook: op zee en zeker niet in het buitengebied.”
De leden van de Meedenkgroep hebben nog wel meer argumenten waarom zij de komst van deze reuzen van beton, staal en kunststof afwijzen: “Wat denk je van het aanhoudende geluid dat zij maken, dag en nacht, elke dag het hele jaar door. Of de slagschaduw van de wieken, ook permanent. Die wieken maaien ook de vogels uit de lucht, want de snelheid van de wieken is immens. Dan de horizonvervuiling in gemeenten als Hilvarenbeek en Oirschot, die zich sterk op het toerisme richten. Je maakt er die mooie gemeenten een stuk minder aantrekkelijk door. Die windturbines domineren met hun hoogte een groot deel van onze gemeenten.”
Informatie verstrekken
Er is nog een aspect waar eigenlijk nooit over gesproken wordt: “Het maakt de sociale cohesie van de buurt kapot! Als je hoort dat enkele van de bewoners en landeigenaren in zee willen gaan met die energie-investeringsmaatschappijen; dat betekent hier heel wat; en dat geeft negatieve gevoelens.”
Er bestaat dus nu een werkgroep en dan is de vraag natuurlijk: wat gaan jullie eraan doen?
“Wij zoeken het vooral in het verstrekken van informatie. Voorlichtingsbijeenkomsten voor de omwonenden, de bewoners van de gemeenten en de politiek. Die zijn er al twee geweest. Mailing met een nieuwsbrief over de ontwikkelingen. Wij benaderen alle mogelijke instanties, de gemeenten, vooral ook de Provincie, natuurorganisaties, om een dam op te werpen tegen dit onzalige plan. Wij hebben sub-werkgroepen gevormd, die elk een ander aspect bestuderen, bijvoorbeeld ‘gezondheid’, of ‘natuur en milieu’. Geloof ons maar, wij zijn druk bezig om dit fraaie gebied te beschermen.”