Ieder jaar in maart is de Nationale Boekenweek. Deze wordt altijd afgesloten met een Boekenbal in Amsterdam, waar de ’fine fleur’ van de Nederlandse schrijverswereld zich laat zien. In 1981 was dit Boekenbal eenmalig niet in Amsterdam, maar in Diessen.

De CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) had in 1981 het lumineuze idee om, in het kader van leespromotie, de Boekenweek te houden in een dorp met ongeveer 3500 inwoners zonder een boekwinkel. Men kwam toen terecht in Diessen. Hoe dit allemaal gegaan is, kunt u teruglezen in ‘Hers en geens dur Diessen’ deel 1 (1993) in het hoofdstuk ‘Diessen in de ban van de boekenweek’ door Ad van Doormaal. Helaas is dit boekje niet meer verkrijgbaar, want het is uitverkocht.

Na de opening op 26 maart 1981 in manege Taxandria, waren er allerlei activiteiten op de scholen. Er was een tentoonstelling over grote-letterboeken, een toneelvoorstelling, een stripfigurenbal voor de jongeren en een boekenmarkt. Iedere Diessenaar mocht een gratis boek ophalen dat men gekozen had uit een catalogus. Tenslotte was er op zaterdagavond 28 maart het grote Boekenbal in een tent op de Gildeweide. Hier lieten de Randstedelijke schrijvers verstek gaan. Het was voor hen kennelijk niet elitair genoeg. De aanwezige Diessenaren maakten er een echt Brabants carnavalesk avondje van, met o.a. de Diessense Notenploegers, de Twee Pinten, Pierre van Ostade en de drie Diessense carnavalsverenigingen. Brabantse nachten plegen lang te zijn, maar deze was maar kort, want om 02.00 uur werd de klok een uur vooruitgezet en begon de zomertijd. De Boekenweekviering in Diessen was voorbij.

DF 1181

Deze foto komt uit de album die de CPNB geschonken heeft aan het Diessense organisatiecomité. We herkennen niet alle mensen op de foto.

Achteraan v.l.n.r. Kees van Gils (in carnavalskostuum) - Olga v.d. Weegen-de Kok - ??? (iemand van de CPNB) – Bart v.d. Weegen - Marijke Gelderman (secretaresse CPNB) – Marian Calis – Jan Calis – Gérard Hordijk – Esther van Stokkum - ??? - ??? – Berdie van Riel-Heuvelmans.

Midden v.l.n.r. Piet Vingerhoets – Jana Vingerhoets-Merckx – Cor van Oirschot-Bruurs – Janus Vennix -Janus van Oirschot -Toos van Korven-Vingerhoets – Wil Vennix – Dina Vennix-van Doormaal.

Onderaan v.l.n.r. Cis van Gestel-Leermakers – Sjan van Hees-Verhoeven – Mina Bruurs-van Spreeuwel.

Reacties

Reageren op deze rubriek kan via info@erfgoeddiessen.nl, via onze Facebookpagina of via telefoonnummer 013 – 504 2413.

Op onze website www.erfgoeddiessen.nl vindt u onder Diessens Fotoalbum meer dan 1700 oude foto’s van Diessen, Haghorst en Baarschot.

DF 1180

Op de foto in DF 1180 (van het huwelijk Heuvelmans-Timmermans in 1929) kwamen enkele reacties. Zo is nr. 29 niet Jan maar Martinus de Graaf. De namen bij de nummers 50 t/m 53 zijn twijfelachtig. Zo zou het moeten zijn:

nr. 50: misschien Piet de Kort; nr. 51: waarschijnlijk Marien de Kort; nr. 52: niet Marien de Kort; onbekend wie het wel is; nr. 53 is waarschijnlijk Piet de Kort.

Diessen App

Kijk ook eens via onze site op de DiessenApp en installeer deze digitale gids gratis op uw telefoon via www.erfgoeddiessen.nl/diessenapp. Buiten leuke wandelingen en informatie over alle straatnamen in onze drie kernen vindt u daar ook leuke weetjes over bijzondere plekken en panden. Zo leest u bij de straatnaam Julianastraat dat nummer 33 van 1903 tot 1954 dienst deed als gemeentehuis van Diessen. Boven aan de voorgevel is het wapen van Diessen afgebeeld en in een fronton zien we een bord met twee geschilderde uiltjes. Er is een gevelsteen ingemetseld met de tekst ‘J.J. Heuvelmans burgemeester 14 aug. 1903’. Het pand deed tot voor kort dienst als bakkerij.