Een van de bijzondere landgoederen van onze gemeente is Annanina’s Rust, halverwege Hilvarenbeek en Diessen. Die nabijheid maakt het zeer geliefd voor wandelaars. Om voor een prettige wandeling, of een uitje in de natuur, ook gehandicapten een kans te geven werd vijftien jaar geleden een speciaal rolstoelwandelpad aangelegd. Dat wordt druk gebruikt, niet alleen door de doelgroep maar ook door mensen met een kinderwagen, (groot)ouders met de kinderen en door alle gelegenheidswandelaars die niet graag door de modder in de winter, of los zand in de zomer, struinen. Tot nu toe was het pad slechts vanuit de Diessenseweg goed bereikbaar, maar een nieuwe aansluiting vanaf de Hakvoortseweg verbetert de toegang sterk. De officiële opening en in gebruik stelling vindt plaats op 20 maart om 13.00 uur.

door Kees van Kemenade

Michèle de Vries komt kort voor de opening en de afronding van het project nog even kijken. Hij is voorzitter van het Platform Gehandicaptenbeleid in Hilvarenbeek. “Natuurlijk zijn wij erg blij met dit initiatief van buurtvereniging De Vurhaai uit Biest-Houtakker. Het is een mooie en vooral veilige ontsluiting van het prachtige natuurgebied. Het rolstoelwandelpad lag er al maar kan nu door rolstoelers en alle andere mensen nóg beter bereikt worden. Wij zien dit project ook als een erkenning voor alle mensen die een scootmobiel of een rolstoel nodig hebben om zich in de openbare ruimte te bewegen. Voor ons gehandicapten zijn er nog teveel barrières, maar hiermee is er weer eentje verminderd.”

Duurzaam Verbinden

Milko Huijben is de initiatiefnemer van de nieuwe aansluiting. Hoe kwam dit idee tot stand? “Ieder jaar komen we voor de nieuwjaarsreceptie met de bewoners van de Vurhaai, onze buurtvereniging van dit deel van Biest-Houtakker, de Hakvoortseweg, bijeen bij Ome Toon. Of er nog goede ideeën waren, waar we de schouders onder konden gaan zetten? Een van de leden opperde om deze aansluiting te maken, omdat de huidige zandweg vaak moeilijk begaanbaar is, zeker als je in een rolstoel zit. Ik ben er mee aan de slag gegaan, maar merkte al spoedig dat het een flink bedrag zou kosten. Tóch is het er gekomen en dat is te danken aan de gemeente die goede hulp bood bij de verlening van de benodigde vergunningen, aan Brabants Landschap de eigenaar van Annanina’s Rust en dan met name de beheerder van het gebied Wim de Jong; maar zeker ook aan de mensen die voor de fondsen zorgden: de stichting Annetje van Puijenbroek die heel veel projecten hier ondersteunt. Maar vooral door de hulp van de Rabobank Hart van Brabant. Directeur Remco Kuipéri was meteen enthousiast en maakte zich niet alleen sterk voor een bijdrage aan het rolstoelpad, maar ook voor het project ‘Duurzaam Verbinden voor Leefbare Kernen’. In dat project zijn nog meer mooie zaken gepland in Biest-Houtakker voor de nabije toekomst, maar de nieuwe aansluiting kon al snel als eerste worden uitgevoerd. Zonder deze bijdrage van de Rabobank was het pad er nooit gekomen.“

Stevig wandelpad

Een stevig pad aanleggen is echt veel meer dan wat zand aanstampen. Een plaatselijke hovenier werd hiervoor aangezocht: Jan Abrahams, die graag wil uitleggen dat er heel wat bij komt kijken: “Het is heel veel werk, omdat er tijdens de intensieve werkzaamheden ook nog eens naar de natuur gekeken moet worden. Bijvoorbeeld naar de belangen van de beschermde rugstreeppad die hier voorkomt. Gelukkig loste Wim de Jong dat allemaal voor ons op. Wat het wandelpad betreft hebben we eerste een bedding uitgegraven, met slootjes ernaast. Door de hevige regenval van de laatste maanden was dat een heel gedoe. Op de bodem hebben we grove puin aangebracht, daarop een fijnere laag en als het even droog blijft kunnen wij de afwerklaag aanbrengen. Die bestaat uit een mengsel van materialen die wij Jogi-fix noemen. Maar ik beloof hierbij dat het er met de opening keurig bijligt, net als de zandweg ernaast.”

Dankzij het initiatief van De Vurhaai worden alle rolstoelers uit de omgeving goed bedacht. Het zou mooi zijn als op 20 maart er veel acte de préseance zou worden gegeven.