Op 8 maart organiseerde Vrouwenpower Hilvarenbeek een zeer afwisselende avond in Elckerlyc in het kader van Internationale Vrouwendag.
De bijna volle zaal verraadde dat er nog altijd veel behoefte en noodzaak is om aandacht te hebben voor Internationale Vrouwendag. In het programma was ruimte voor de ernst van deze zaak, maar er kon ook veel gelachen worden. Verwondering was de rode draad. Er werden verhalen verteld, zoals van de 91-jarige Bep Hagenberg, over hoe je in de jaren ’50 ontslagen werd als je ging trouwen.
De meeste indruk maakte wel het verhaal van Laila Fayaz Paikan, sinds 2,5 jaar inwoner van Hilvarenbeek, gevlucht uit Afghanistan. Ze was in Herat directeur van een meisjesschool. Al haar collega’s en de leerlingen moeten het daar, sinds de Taliban aan de macht kwam, zonder onderwijs doen. Vrouwen hebben geen stem. Laila wist acht verhalen ’het land uit te smokkelen’. Samen met het verhaal van Laila zelf, zijn deze beland in een aangrijpend boekje dat aan burgemeester Weys werd aangeboden. Het boekje is te bestellen via vvrouweninafghanistan@gmail.com.
Een mooi gesprek volgde tussen Antoinette de Bont en Yolanda Wolters over vrouw-zijn in een stevige maatschappelijke positie en hoe je soms je hoofd stoot aan het glazen plafond. Het theater van Markering Ontbreekt stelde met een dikke knipoog het glazen plafond en de man-vrouw relatie ter discussie.
De Bonte Kakelkippen zorgden er voor dat iedereen zingend de zaal uit ging.
Vrouwenpower Hilvarenbeek nodigt vrouwen én mannen uit om mee te denken over de organisatie van Internationale Vrouwendag 2025.