Ga eens op zoek naar de vele verschillende planten in onze gemeente, die er van nature voorkomen. Je hoeft alleen maar te kijken in de bermen langs de wegen, in de bossen, aan de akkerranden en zelfs tussen de straat- en stoepstenen. Elke plant is interessant; onkruid is maar een verzonnen woord. Als jij je er een beetje in verdiept, dan gaan die Beekse planten nóg meer leven. Zeker nu in het voorjaar ineens van alles opkomt.

door Kees van Kemenade

Aan de rand van een akker, nabij de Rioolwaterzuivering in Biest-Houtakker, bloeit een klein maar prachtig plantje, de hondsdraf. Het is een algemene plant die je aantreft als er genoeg vocht, voedsel in de bodem en zon is. Vooral waar de mens actief is, kom je de hondsdraf veel tegen.

Ieder paars bloempje heeft een flinke onderlip, vandaar dat men zijn familie wel lipbloemigen noemt. De hondsdraf stuurt zijn vierkante stengels alle kanten op en bij iedere knoop stuurt hij de wortels de bodem in. Zo kan één plant al snel een flink plakkaat vormen en het gras verdrukken. Daarom zijn de boeren er niet zo blij mee. De groene blaadjes zijn hartvormig tot rond met een gekartelde rand. De hondsdraf bloeit vanaf maart tot in juni en wordt tijdens die periode druk bezocht door solitaire bijen. Behalve met uitlopers plant hij zich ook voort via zaadjes.

In de natuurgeneeskunde wordt hondsdraf zeer gewaardeerd. Wie dat eens wil ervaren, moet als je blaren hebt opgelopen van een brandnetel een paar blaadjes hondsdraf plukken, die kneuzen en dan over de schrijnende plek wrijven. Bij grote en ontstekende wonden werd het ook toegepast, maar die experimenten zou ik niet aandurven.

Hondsdraf is ook smakelijk en goed eetbaar, ook de bloemetjes. Proberen? Jonge blaadjes plukken en vers, of anders gedroogd, om er een geurige kruidenthee van te zetten. Of anders in een karaf zuiver water wat blaadjes en bloemetjes doen en dat tijdens de maaltijd serveren.

Voordat men hop ging gebruiken om bier smaak te geven, verzamelde men allerlei kruiden. Gruit noemde men dat mengsel; gagel en hondsdraf hoorden daar ook toe. Dus pluk tijdens een wandeling maar een hondsdrafblad en kauw er eens op, benieuwd wat je er van vindt.