Dat is al lang bekend in Hilvarenbeek. De kunst van het bierbrouwen kent daar een lange en rijke geschiedenis, zo uitgebreid dat er een heel boek mee gevuld kan worden. En dat is precies wat Harrie de Leijer, Jan Duijvekam en Peter Denissen hebben gedaan. Ze zijn er in 2013 mee begonnen en hebben de eerste druk gevuld. Sindsdien zijn ze ijverig doorgegaan met het verzamelen van informatie uit diverse bronnen. Nu, tien jaar later, is de tweede druk uitgebracht en is deze uitgebreid met nieuwe informatie. Niet alleen dat, het boek heeft ook een ander formaat gekregen, is in kleur en heeft een harde kaft, wat het er ook nog eens prachtig uit doet zien. De mannen mogen terecht trots zijn.
door Idie Pijnenburg
Op de oude moutzolder, die nu dienstdoet als een sfeervolle bierbibliotheek, raken we in gesprek. Harrie is de kleinzoon van H.F. de Leijer, die in 1914 samen met zijn broer de brouwerij overnam. Harrie nam in 1992 de uitdaging aan om de oude brouwerij, die al decennia leegstond, te herstellen. Samen met enkele vrienden begon hij in 1992 aan deze omvangrijke taak. Nu is er een echt museum, wordt er weer bier gebrouwen met eigen geteelde hop, is er een proeflokaal en worden er verschillende activiteiten en festivals georganiseerd dankzij een grote groep vrijwilligers.
In de loop der jaren heeft Harrie alle aspecten van de brouwerij geleerd en is er een uitgebreide bibliotheek opgebouwd met boeken en kennis over bier. Om deze kennis over te dragen aan anderen, heeft hij in 1993 samen met Jan Scheirs een klein boekje geproduceerd. Dit werd in 2013 op professionelere wijze aangepakt en resulteerde uiteindelijk in deze nieuwe uitgave. Van de 18 hoofdstukken zijn er 5 herschreven met nieuwe toevoegingen en actuele informatie.
Geschiedenis van bier
Vormgever Jan Duijvekam, rondleider Peter Denissen en vice-voorzitter Harrie de Leijer hebben samen deze twee boeken gerealiseerd. Jan vindt dat het een zeer interessant boek is geworden, niet alleen voor vrijwilligers en bezoekers van de Roos, maar ook voor inwoners van Hilvarenbeek omdat het de geschiedenis van bier in het dorp behandelt. Het beschrijft daarnaast het pand van de museumbrouwerij de Roos en de geschiedenis van de eigenaren ervan. Peter vindt enkele recente ontdekkingen noemenswaardig, zoals een foto van de oude zijgevel van vóór de verbouwingen en het in kaart brengen van maar liefst 15 brouwerijen die rond 1700-1800 rond de Vrijthof gevestigd waren.
Het enthousiasme voor bier is voelbaar tijdens het gesprek. Harrie vertelt bijvoorbeeld over hoe het al dan niet brouwen van bier in de geschiedenis sterk samenhing met de accijnzen die werden geheven. Er word gesproken over de ontdekking van Jan van Helvoirt dat er al ver voor 1877 (de start van de brouwerij door Joseph Majoie) rond 1600 op dezelfde plek een brouwerij heeft bestaan in Huis Den Bosch, zoals Vrijthof 20 toen werd genoemd.
Presentatie op 29 maart
Het is boeiend om naar de verhalen en anekdotes te luisteren en het boek ziet er zeer uitnodigend uit. De presentatie ervan zal plaatsvinden op 29 maart bij De Roos, met muzikale begeleiding door het gitaar- en accordeonduo, de alom bekende troubadours Peer en Luc, die al menig festival bij Museumbrouwerij De Roos hebben opgeluisterd.
De avond is toegankelijk voor iedereen.
Het boek is vanaf 30 maart te koop zijn bij Peter Swaanen, het Infopunt, de Dorpsdokter en natuurlijk bij de Roos zelf voor € 20.