Hilvarenbeek bezit sinds 2009 een reuzin, Hildewaris, die ooit meedeed met evenementen, optochten, inhuldigingen in het dorp, en elders als een visitekaartje van onze gemeente. Maar de reuzin ligt nu opgeslagen in een loods en als er niets gebeurt, dan zal zij gesloopt moeten worden. De opslagkosten zijn te hoog. Will Heeffer, ontwerper van het beeld en lang de drijvende kracht achter de groep die met Hildewaris er op uit trok, wil nog een ultieme poging wagen om het beeld te behouden en opnieuw actief te laten worden. Wie wil begeleider worden van onze eigen Hildewaris?

door Kees van Kemenade

“Ik zou willen dat zich een groepje mensen meldt, individuele mensen, maar echtparen zou ook prachtig zijn, om Hildewaris een nieuwe kans te geven.“

Dat vraagt Will Heeffer, die als ontwerper het verschrikkelijk zou vinden, als de fraaie reuzin – volgens velen de mooiste bij alle optochten – moet worden prijs gegeven aan de sloop.

“Hildewaris, met de Bikse toren op haar hand, zou weer te zien moeten zijn, net als in het verleden. Om ons dorp te vertegenwoordigen met evenementen hier, maar ook bij optochten elders. Natuurlijk de reuzencultuur komt oorspronkelijk uit Vlaanderen, maar ook in Brabant zijn er heel wat dorpen die een reus bezitten. Het zou jammer zijn als Hilvarenbeek van het lijstje geschrapt moet worden, te meer omdat Hildewaris door iedereen bewonderd wordt.”

Wat moeten mensen doen die zich aanmelden?

“Hildewaris wordt geduwd, met twee personen, die zich onderin, verhuld door de kleding bevinden. Zij loopt dus op wieltjes. Dan lopen er nog mensen voorop met een naambord en om de route duidelijk te markeren. Vooraf, voor de activiteit begint, wordt alles gemonteerd en wordt Hildewaris aangekleed en na afloop hetzelfde in omgekeerde richting.” Degenen die vroeger meededen, maar meestal door gevorderde leeftijd moesten afhaken, waren altijd enthousiast, door de reacties van het publiek en door het contact met de begeleiders van andere reuzen.”

Eigen dorpsreus

Will Heeffer en de Hildewaris-groep kozen bij de presentatie in 2009 voor een bijzondere persoon uit de vroegste geschiedenis van het dorp, Hildewaris, echtgenoten van graaf Ansfried. Zij liet hier een mooie kerk bouwen en had zo’n aanzien dat Hilvarenbeek mogelijk zijn naam aan haar ontleent.

De inspiratie voor een eigen reus in het dorp kwam vanuit de reuzenbeweging die uit Frans-Vlaanderen en Belgisch-Vlaanderen is overgewaaid naar Brabant. De bedoeling is dat zo’n dorpsreus regelmatig acte de présence geeft als er iets belangrijks gebeurt. De inhuldiging van een nieuwe burgemeester, het bezoek van ons staatshoofd, opening van Elckerlyc. Maar reuzen worden vaak uitgenodigd om elders op te treden, bij een optocht met andere reuzen uit de verre omgeving.

“Wie bang is dat het teveel tijd zal gaan opslokken”, stelt Will geïnteresseerden gerust. “De groep bepaalt samen waar we aan meedoen. Dus de druk om begeleider van Hildewaris te worden, is niet zwaar. Maar wel heel erg leuk!”

Wie geïnteresseerd is in het idee om Hildewaris nieuw leven in te blazen, kan het beste contact opnemen met Wil Heeffer via zijn e-mailadres:

whemheeffer@hotmail.com